ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Президентът Румен Радев: Нация, която инвестира в стиропор и оставя децата си в невежество и без знания, няма радостно бъдеще

16 април 2018 | 12:07

Снимка: Прессекретариат на държавния глава

София. Нация, която инвестира в стиропор и оставя децата си в невежество и без знания, няма радостно бъдеще. Това каза президентът Румен Радев по време на публична лекция на тема „Социално-икономическо развитие на България – предизвикателства и перспективи“, която се проведе в УНСС по повод откриването на Младежки икономически форум 2018, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Нация, която инвестира в стиропор и оставя децата си в безнадеждност и невежество, няма радостно бъдеще. Затова ще подкрепя всяко правителство, което издигне като приоритет политики за образование и ги превърне в действие. Ще работя с ентусиазъм с това правителство, за което такива политики са приоритет и вътрешна потребност“, каза още той.
По думите на президента във висшето ни образование е нужно да се изгради една конкурентна среда, в която трябва на базата на знанията да отстояваш своите тези и виждания. „Убеден съм, че нашата система за висше образование трябва освен да предлага необходимите знания, но и да възпитава личности и лидери с необходимите компетенции за предизвикателствата на бъдещето. А бъдещето принадлежи на тези, които успеят да изградят ефективна система, която да им позволи да придобиват първи необходимата информация, да я направят в знание и да използват това знание с необходимите инструменти", каза още Радев.
Президентът посочи, че през последните три години два пъти е посетил Израел. "Първият път бях по покана на техния командващ на военно-въздушните сили и видях система за придобиване и анализ на информация за обекти – денем и нощем на всякакви подвижни и неподвижни обекти, като тя се използва за всякакви нужди, включително и стопански. Вторият път се запознах със система за изследване Cyber city – прилича на български техно парк, но не точно, като вътре работят всякакви млади хора – студенти, инженери, анализатори. Вътре се неутрализират кибератаки, формират се печеливши стратегии за защита и др. и в реално време се следи не просто физическото състояние на цялата енергийна система, но и какви кибератаки се извършват в момента по нея и как върви тяхната неутрализация. Влязохме и в център с една голяма електронна карта на света, където в диаграми се показваше информация за кибератаките по целия свят и други интересни процеси. Запитах се за какво му е на малък Израел да следи информацията и да знае какво се случва от Хонг Конг през Париж до Сиатъл. Отговорих си, че в съвременния дигитален и глобален свят няма малки и големи държави. Има държави с големи и с малки амбиции. Има държави, които упорито преследват своите амбиции и такива, които са се примирили, загубили са вяра в собствените си възможности и са се свили в черупката на своето самосъжаление. Затова пожелавам на младите хора да открият своите амбиции и да успеят да ги осъществят“, каза още президентът Радев.
Цветилена СИМЕОНОВА