ПолицияВИЖ ВСИЧКИ

Гл. инспектор Росен Рапчев, ГД „Национална полиция”: Не само в България, а и в цяла Европа скоростта е основният и най-голям фактор за възникване на тежки пътни инциденти

16 април 2018 | 11:20

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Не само в България, а и в цяла Европа скоростта е основният и най-голям фактор за възникване на тежки пътни инциденти
Това каза гл. инспектор Росен Рапчев, началник на сектор „Пътен контрол” към Главна дирекция „Национална полиция”, по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус”.„По тази причина Tispol като организация планира ежегодно две операции, съвместни, които се провеждат на територията на целия ЕС по причина скорост“, обясни той.
По думите му при предишната операция за контрол на скоростта в България са били установени близо 19 хил. нарушения, което е над средното за ЕС.
„Държави, които са с повече нарушения, установени от автоматизирани технически средства и от пътни полицаи, са големите държави като Франция, Италия и Германия. Но при всичките други държави ние сме в повече от тях по установяване на нарушения. Това еднозначно говори, че България наистина се кара доста по-бързо отколкото е необходимо“, коментира гл. инспектор Рапчев.
Той отбеляза, че намалявайки общата скорост на предвижване се ограничава броят и сериозността на пътните инциденти.
„Забелязва се по време на тези операции за скорост, че когато контролът за скорост е засилен, общият брой на пътно-транспортните произшествия лекичко спада“, посочи Рапчев.
Виктория КРЪСТЕВА