ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Министър Цецка Цачева: В доклада по случая с избягалите затворници се посочва, че в Софийския затвор има системно нарушаване на правилата

13 април 2018 | 21:30

Снимка: Министерство на правосъдието

София. В доклада по случая с избягалите затворници се посочва, че в Софийския затвор има системно нарушаване на правилата. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева в интервю за предаването „Панорама“ по БНТ. „Тoва безспорно е тежък инцидент, който се случи в един затворите, които би трябвало да бъдат най-охранявани, и то от две лица с профил на особено опасни. Във вчерашния ден стана ясен докладът на комисията, която беше назначена да извърши проверка, и в него се посочва, че има системно нарушаване на правилата, липса на мобилност в създадената конкретна ситуация, както и има изрично заключение, че 5 минути след напускането на бегълците се организира преследването им с МПС. Достатъчно подробен, с много факти е самият документ. Има препоръки в две посоки – организационен план за начина, по който е организирана системата на охраната, и във втори план за персонална отговорност. Образувана е дисциплинарна отговорност към 14 лица, като двама от тях са на ръководни длъжности“, каза още тя и посочи, че е възможно този кръг да бъде разширен в хода на проверката.
На въпрос за това как е внесено оръжието, министър Цачева посочи, че в доклада не се съдържат категорични данни за това, а има само предположения, изказани от страна на разпитаните лишени от свобода. „Искам да разгранича този много тежък инцидент от другия голям въпрос, който в продължение на месеци дискутираме - за системата за изтърпяване на наказанията. Много е направено в последните години – на първо място, промените, които се извършиха в Закона за изпълнение на наказанията, но и тук нещата трябва да се прецизират. Няма как за кратък период от време да се скъси онзи хронически недостиг в последните 30 години. Проблем е, че няма пари, но и не е само това. Не става дума само за финансови средства, но и за организация и за самочувствието на тези хора, които работят там“, коментира тя.
Министър Цачева изказа и съболезнования към жертвите на катастрофата на АМ „Тракия“. „Искам да изразя и надежда за скорошно възстановяване на ранените. Наистина една много тежка злополука - винаги, когато става въпрос за човешки живот, е много тъжно“, каза още тя.

Свързани новини