Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП: Нужна е много по-силна отбрана на европейско ниво, защото европейските граждани изискват от ЕС да гарантира тяхната физическа сигурност

21 март 2018 | 16:47

Снимка: ПП ГЕРБ

Брюксел. Нужна е много по-силна отбрана на европейско ниво, защото европейските граждани изискват от ЕС да гарантира тяхната физическа сигурност. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев пред журналисти в Европейския парламент, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Имаме нужда от диалог с властите на Република Турция и то по много важните теми за сигурността на гражданите, на икономиката, на енергетиката. Така че ние сме с Турция и трябва да поддържаме добри отношения, затова и срещата във Варна по време на Българското председателство на Съвета на ЕС ще бъде важна", каза още Ковачев и обясни, че най-важните теми са сътрудничеството, солидарната охрана на външната граница на ЕС и съвместната миграционна политика.
"Нашите усилия трябва да бъдат насочени освен в тази посока, но и в силната външна политика на ЕС - т.е. европейският външен министър да бъде много по-уважаван в света и да има повече правомощия. Нужна е много по-силна отбрана на европейско ниво, защото европейските граждани изискват от ЕС да гарантира тяхната физическа сигурност. Застъпвам се и за създаването на европейска служба по разузнаване. Няма нужда всеки да прави всичко - ние сме в един съюз, за да си помагаме. ЕС трябва да инвестира повече в собствената си отбрана, за да имаме капацитет да се отбраняваме, ако нещо стане в Близкия Изток", обясни евродепутатът.
Цветилена СИМЕОНОВА