БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„МКД“ (Македония): Скандал в македонския парламент около Закона за езиците

14 март 2018 | 18:53

Снимка:

Скопие.Председателят на македонския парламент Талат Джафери беше изпръскан с вода от депутата от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ и бивш премиер на Македония Никола Груевски, когато той откри дебатите по третото четене на Закона за употреба на езиците. Груевски се опита да вземе картата за гласуване на Джафери, след което председателят обяви прекъсване от 15 минути. След това дойде и скандалът между двамата и парламентарната охрана беше принудена да се намеси, пише скопското електронно издание „МКД“.
Преди това координаторът на групата на ВМРО-ДПМНЕ Драган Данев е поискал процедура, която Джафери не е позволил. След това, част от депутатите на опозиционната партия застават пред председателското място и започват да викат „процедура“, „процедура“, докато Джафери се опитва да обяви начало на пренията за Закона за употреба на езиците.
„МКД“ коментира, че Никола Груевски е бил най-гласовит и най-решителен в опитите си да прекъсне Джафери – блъскал е по масата, по звънеца, мърдал е микрофона и се е опитал да го залее с чаша вода.
Докато Талат Джафери е четял изложението на депутат, депутатите от ВМРО-ДПМНЕ са излезли пред катедрата, обяснява скопското издание. Никола Груевски е започнал да звъни на председателския звънец, а Джафери е продължил да чете, което е предизвикало бившия премиер да му спре микрофона.
„Спрете! Спрете, искам процедура!“ – е викал Груевски. Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ също са подвиквали на Джафери – „Спри бе Талат“.
След това председателят на македонския парламент обявява прекъсване и на излизане от залата е пресрещнат от Груевски, но, според разказа на „МКД“, охраната предотвратява по-сериозен инцидент.
„Това е бившият председател на ВМРО-ДПМНЕ“, е заявил Джафери.
Депутатите от ВМРО-ДПМНЕ са настояли Джафери да спазва конституцията и да прилага Правилника за дейността на парламента.

Превод и редакция: Иван Христов