Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Independent: Лидерът на Лейбъристите разкритикува Тереза Мей за действията й около инцидента със Сергей Скрипал, които не са основани на доказателства

14 март 2018 | 18:37

Снимка: АФП

Лондон.Лидерът на британската опозиционна Лейбъристка партия Джереми Корбин призова правителството на Великобритания да действа „на основата на ясни доказателства“ спрямо Русия. Той заяви това в сряда пред Палатата на общините на Великобритания след изказването на британския премиер Тереза Мей, пише издание Independent.
„Нашият отговор трябва да бъде решителен и в същото време съразмерен и при това той трябва да е на основата на ясни доказателства“, отбеляза Корбин.
Лидерът на британската Работническа партия подложи на критика действията на правителството във връзка с инцидента с отравянето на Сергей Скрипал и зададе редица въпроси на Тереза Мей, които останаха без отговор.
„Предприе ли премиера необходимите действия, в съответствие с международната Конвенция за забрана на химическото оръжие, за да отправи в Русия официално искане за предоставяне на доказателства, както изисква точка 9.2 от тази конвенция?“ – попита Корбин. „Как е отговорил премиерът на руското искане да се предостави образец от химическия агент, използван за атаката в Солсбъри, за да проведе свои собствени изследвания?“
Освен това Корбин изрази недоумение от това, че Тереза Мей не е предоставила на парламента информация за резултатите от изследването на образците от химическото вещество, използвано при нападението на Скрипал. „Показват ли резултатите от изследването на образите мястото, където е било произведено това вещество, а също и личността на престъпниците?“ – бе въпросът на Корбин към британския премиер.

Превод и редакция: Иван Христов