Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Independent: Рекс Тилърсън пропусна да благодари на Доналд Тръмп в своята реч по случай уволнението си

14 март 2018 | 03:37

Снимка: АФП

Вашингтон. Уволненият във вторник държавен секретар Рекс Тилърсън, звучащ изморен след пътуване в пет държави в Африка, спомена за „честността“ на САЩ и „уважението“ на неговите колеги от администрацията в своята реч по случай напускането на Държавния департамент, но така и не спомена президента Доналд Тръмп, отбелязва британският вестник The Independent. Неговите правомощия ще бъдат прехвърлени временно към заместник-държавния секретар Джон Съливан, въпреки, че де факто Тилърсън, който ще бъде заменен от Майк Помпео, формално остава на позицията до 31 март. Междувременно той ще се срещне с хора от Държавния департамент, за да „осигури плавно и нормално“ поемане на поста от бившия директор на ЦРУ.
В рамките на своето обръщение, Тилърсън спомена всички свои подчинени, министърът на отбраната Джеймс Матис и председателят на кабинета на Белия дом Джон Кели, като заяви, че „всички те са се заклели“ по един и същи начин „да подкрепят и защитават Конституцията“. Тилъръсн не спести похвалите си за дипломатите от кариерата и представителите на САЩ по света и най-вече тези, които се намират на опасни места.
Държавният секретар отбеляза, че за първи път от 16 години насам Държавният департамент и Пентагона са работили заедно и комбинирано, като освен това обърна внимание на постигнатия напредък по отношение на Северна Корея и Афганистан, предупреждавайки, че все още обаче има още работа за вършене, най-вече по отношение на Сирия и Русия. Крещяща обаче е липсата на споменаване на държавния глава Тръмп, като това най-вероятно се дължи на немного добрите отношения между него и президента, въпреки твърденията на последния, според които двамата са „се разбирали добре“, но възгледите им се разминавали по редица въпроси.
Преводи и редакция: Цанко Цолов