Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

РИА Новости: Изтече ултиматумът на Тереза Мей по отношение на Русия

14 март 2018 | 02:45

Снимка:

Москва/Лондон. Изтече ултиматумът на британския премиер Тереза Мей срещу Русия, свързан с отравянето на бившия руски двоен агент, съобщава РИА Новости. В тази връзка посолството на Русия в Лондон е заявило пред британското външно министерство, че не е получило никакви официални искания по отношение на изказаната от Мей в понеделник позиция, като освен това от представителството са заявили, че Русия няма общо със случая около Скрипал, и е необходимо провеждане на съвместно разследване. От руска страна освен това са поискали да видят пробите, доказващи, че използваното срещу Скрипал влиящо на нервната система вещество наистина е разработеният в Русия газ "Новичок"
Крайният срок изтече в 2:00 часа българско време, като според източник на руската агенция, в сряда ще се състои заседание на Националния комитет за сигурност на Великобритания, на който ще бъдат обсъдени ответни мерки, за които Мей предупреди във вторник.

Агенция „Фокус“ припомня:
В понеделник премиерът заяви, че „много вероятно е Русия да е отговорна за извършения акт срещу Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия“, като Мей разкри пред законодателите в Лондон, че бойното отровно вещество, с което в началото на март бе отровен Скрипал, е от тип, разработен в Русия.
Министър-председателят даде на Москва срок от 24 часа за да разкрие детайли относно програмата за разработване на газа "Новичок" пред Организацията за забрана на химически оръжия.
Преводи и редакция: Цанко Цолов