Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

„Коммерсант“ (Русия): ЦРУ влезе в Държавния департамент

14 март 2018 | 01:57

Снимка: АФП

Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп извърши най-голямата промяна в своя кабинет до сега – на мястото на държавния секретар Рекс Тилърсън ще бъде назначен досегашният директор на ЦРУ Майк Помпео, пише руското издание “Коммерсант“ в изданието си от сряда. В съобщение в една от социалните мрежи, Тръмп обяви, че „Майк Помпео, директорът на ЦРУ, ще бъде нашият нов Държавен секретар. Той ще свърши фантастична работа. Благодаря на Рекс Тилърсън за неговата служба“. Тръмп разкри също така, че на мястото на Помпео в ЦРУ ще бъде назначена Джина Хаспел, първата жена, което ще заема тази длъжност.
В ефира на една от американските телевизии, Тръмп разкри, че двамата с Рекс Тилърсън са се „разбирали добре“, но са имали разногласия по редица ключови въпроси, като конкретно президентът посочи иранската ядрена сделка, която Тръмп иска да скъса или промени радикално, докато Тилърсън се застъпи за нейното запазване.
Руското издание отбелязва, че различия между двамата е имало и по отношение на Москва. Държавният секретар правеше доста по-често остри изказвания по отношение на Русия, отколкото държавният глава, пише вестникът, като не пропуска да отбележи, че дори в своето прощално слово Тилърсън разкритикува Москва. „Русия трябва да провери внимателно дали нейните действия са в интерес на руснаците и в интерес на света. Продължаване по сегашния път ще доведе до по-голяма изолация“ за Русия, предупреди Тилърсън. Само ден преди това той подкрепи Лондон в обвиненията, според които Москва е изиграла роля в отравянето на двойния агент Сергей Скрипал.
В заключение изданието разглежда кариерите на Тилърсън и Помпео, като не пропуска да отбележи, че досегашният директорът на ЦРУ няма никакъв дипломатически опит, като на 10 март той заяви освен това, че уверенията на Владимир Путин, според които Русия не се е месила на американските президентските избори от 2016 г. са "неверни".
Преводи и редакция: Цанко Цолов