Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Доналд Тръмп уволни Рекс Тилърсън (ОБЗОР)

13 март 2018 | 23:42

Снимка: АФП

Президентът на САЩ Доналд Тръмп освободи държавния секретар Рекс Тилърсън от поста му във вторник и посочи за негов заместник директора на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) Майк Помпео. Това се случи след месеци на спекулации по въпроса и редица публични противоречия между президента и държавния секретар за политиката на Вашингтон спрямо Северна Корея, Русия и Иран.
Освен това Тръмп вече е избрал и кандидат за поста директор на ЦРУ и това е Джина Хаспел, която ще стане първата жена на този пост ако бъде одобрена от Сената, който трябва да санкционира новите назначения, което ще се случи най-вероятно в началото на април, както посочи председателят на Комисията на американския Сенат по външните работи Боб Коркър.
Това са най-сериозните промени в кабинета на Тръмп след инаугурацията му през януари 2017 година. Смяната на първия дипломат на САЩ е кулминация на търканията между държавния глава и Тилърсън, като напрежението стигна своя връх миналата есен, когато в медиите изтече информация, че държавният секретар е нарекъл Тръмп „идиот“ и обмисля оставка, като Тилърсън така и не отрече това да се е случило.
Тръмп анонсира промените първоначално в „Туитър“, а след това даде повече подробности около решението си в интервю пред медиите.
„Майк Помпео, директорът на ЦРУ ще е нашият нов държавен секретар. Той ще свърши фантастична работа!“, написа Тръмп в „Туитър“, като добави:„Благодаря на Рекс Тилърсън за неговата служба!“.
„Всъщност, ние се разбирахме доста добре, но имахме разногласия по някои въпроси“, заяви американският президент пред журналистите. „Ако погледнем сделката с Иран, аз мисля, че тя е ужасна... Така че ние не мислим еднакво“, добави още той.
Що се отнася до Помпео, американският президент похвали новия държавен секретар за неговата „огромна енергия и огромен интелект“. Според думите на американския президент, двамата винаги имат близки позиции и винаги са имали добри отношения, и това е станало причина за назначението.
В изказването си по случай раздялата с поста, бившият изпълнителен директор на Exxon Mobil заяви, че официално последният му работен ден ще е 31 март, а още от днес той ще предаде функциите си на заместник държавния секретар Джон Съливан. Тилърсън посочи няколко свои постижения за годината, през която изпълняваше длъжността, които смята за ключови.
На първо място той постави усилията си да доведе Северна Корея на масата за преговори, чрез „кампания на максимален натиск“. На второ, според думите на дипломата, е прогресът в Афганистан и глобалната кампания срещу „Ислямска държава“ в Сирия.
Тилърсън отдели специално внимание на Русия. Той предупреди, че „остава много работа, за да се отговори на притеснителното поведение и действия на руското правителство“.
„Русия трябва да си помисли внимателно дали нейните действия са в интерес на руския народ и на света като цяло. Ако продължи да се движи по сегашната си траектория, тя може да се окаже в по-голяма изолация, ситуация, която не би била от полза за никой".
Освен Тилърсън, с поста си се раздели и говорителят на Държавния департамент на САЩ Стив Голдщайн, един от главните съветници на държавния секретар. По-малко от един час, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви решението си, Голдщайн заяви пред репортерите: „Секретарят имаше намерение да остане заради ключовия прогрес, който постигна в националната сигурност. На него ще му липсват колегите от Държавния департамент и външните министри, с които работеше по целия свят“. Освен това той добави, че Тилърсън „не е говорил с президента и не е наясно с причините“ за освобождаването си. „Но той е благодарен, че получи възможността да служи и продължава да вярва твърдо, че обществената служба е благородна кауза“, допълни Голдщайн.
В реакция на поредната рокада в администрацията, лидерът на демократите в Сената Чък Шумър заяви, че уволнението на Тилърсън е показател, че „нестабилността на администрацията практически във всяка област отслабва Америка“.
„Ако то (назначението на Помпео) се потвърди, то ние се надяваме, че Помпео ще започне всичко отначало и ще започне да втвърдява нашия политически курс по отношение на Русия и Путин“, заяви той.
Изборът на президента на САЩ за нов директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е ветеран в разузнаването, избягвал светлината на прожекторите през цялата си 32-годишна кариера в службите, по време на която е изпълнявал задачи в чуждестранни „черни места“, където са измъчвани опасни терористи. Хаспел досега беше заместник на Помпео, а ако встъпи в длъжността ще стане първата жена в историята, заемала този пост.

Редакция: Иван Христов