КазанлъкВИЖ ВСИЧКИ

Стара Загора: Представител на Центъра за обществена подкрепа в Казанлък участва в международна среща по проблемите на децата и семействата

13 март 2018 | 21:34

Снимка: Агенция "Фокус"

Казанлък. Представител на Центъра за обществена подкрепа в Казанлък взе участие, по покана на Фондация „Лале“, в европейски обмен по програма „Еразъм +“ на тема „Фамилно групови конференции”. Това каза за Радио „Фокус“ Мария Гинева, директор на Сдружение „Бъдеще за децата“, което управлява услугата. Тя посочи, че срещата в град Лийдс (Великобритания) е домакинствана от Група по правата на семействата. „Участие в срещата взеха представители на четири държави – България, Германия, Франция и Великобритания. По покана на Фондация „Лале” – изпращащата организация от България, в обмена взе участие и Галина Моллова – социален работник към Центъра за обществена подкрепа“, каза Гинева.
Галина Моллова каза, че всяка държава е споделила напредъка си в организирането и провеждането на Фамилно групови конференции, ползата от тях и постигнатите успехи. „В момента в Германия и Великобритания този метод е най-разпространен, във Франция сега набира популярност, а в България вече има изградена мрежа от координатори, спомагащи осъществяването на тези конференции“, добави Моллова.
В последния ден от обмена са организирани различни уъркшопове. насочени към това как на практика се провеждат фамилно групови конференции, как те могат да се прилагат сред младите и подрастващите. Проведена е и среща със семейства, преминали през фамилно групова конференция. В бъдеще предстои държавите участнички да гостуват по между си. Следващият обмен ще се състои в България през месец септември.
„Фамилно груповата конференция представлява среща на семейството и най-близките до него хора. Обикновено това са членове на разширеното семейство и приятели, но могат да бъдат и близки познати – съседи, приятели на децата, колеги или по-далечни роднини. Срещата се организира, за да бъдат подкрепени семейства, които имат проблеми. На конференцията се изготвя план за решаване на проблемите в семейството, който да дава сигурност и за чието изпълнение семейството само поема отговорност. На нея не се търсят виновни, а се намират решения на проблемите“, каза Моллова. Началото на практиката на Фамилно груповите конференции в България е поставена от Фондация „Лале”.
От 2016 година насам в Центъра за обществена подкрепа в Казанлък също се организират и провеждат Фамилно групови конференции. Екипът е преминал през специализирани обучения за ползотворното провеждане на конференции.
Славяна ГАЙДАРОВА