Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Рекс Тилърсън: Надхвърлихме очакванията от натиска над Пхенян, трябва да отговорим на поведението и действията на руското правителство

13 март 2018 | 20:53

Снимка: АФП

Вашингтон. Рекс Тилърсън говори за първи път след уволнението си от поста държавен секретар на САЩ. По-рано във вторник президентът на страната Доналд Тръмп обяви, че освобождава Тилърсън от позицията му и назначава на негово място директора на ЦРУ Майк Помпео, предава американската новинарска телевизия CNN.
Тилърсън обяви, че официално последният му работен ден ще е 31 март, а още от днес той ще предаде функциите си на заместник държавния секретар Джон Съливан.
„Днес получих обаждане от президента на Съединените американски щати малко след обяд и говорих с началника на канцеларията на Белия Дом Джон Кели“, разкри бившият държавен секретар.
Тилърсън посочи няколко свои постижения за годината през, която изпълняваше длъжността държавен секретар, които смята за ключови.
На първо място той постави усилията си да доведе Северна Корея на масата за преговори, чрез „кампания на максимален натиск“. На второ, според думите на дипломата, е прогреса в Афганистан и глобалната кампания срещу „Ислямска държава“ в Сирия.
Тилърсън отдели специално внимание на Русия. Той предупреди, че „остава много работа, за да се отговори на притеснителното поведение и действия на руското правителство“.
„Русия трябва да си помисли внимателно, дали нейните действия са в интерес на руския народ и на света, като цяло. Ако продължат да се движат по сегашната си траектория, те може да се окажат в по-голяма изолация, ситуация, която не би била от полза за никой.

Превод и редакция: Иван Христов