Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Fox News: Коя е Джина Хаспел – новият директор на ЦРУ

13 март 2018 | 19:43

Снимка: АФП

Вашингтон. Изборът на президента на САЩ за нов директор на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) е ветеран в разузнаването, избягвал светлината на прожекторите през цялата си 32-годишна кариера в службите, по време на която е изпълнявала задачи в чуждестранни „черни места“, където са измъчвани опасни терористи, коментира американският новинарски канал Fox News.
Джина Хаспел, на 61 години, трябва да бъде одобрена от Сената преди да поеме управлението на разузнавателната агенция от Майк Помпео, който беше назначен от Тръмп за държавен секретар на мястото на отстранения Рекс Тилърсън.
Fox News пише, че тя вече получи приветствия от множество американски политици, включително директорът на Националната сигурност на Барак Обама Джеймс Клапър и бившия директор на ЦРУ Майкъл Хейдън. Единственият спорен въпрос около нея, както пише в материала, е връзката й с места, където са прилагани мъчения над терористи.
Хаспел до сега беше заместник на Помпео, а ако встъпи в длъжността ще стане първата жена заемала този пост в историята.
В материала се привеждат 5 неща, които определят новият директор на ЦРУ:
Работи в ЦРУ от 30 години
Хаспел се присъединява към ЦРУ през 1985 година и Fox я определя като шпионин от кариерата с голям опит в работата зад граница.
Управлява първия задграничен затвор на ЦРУ
Според публикация на The New York Times от февруари 2017 година, Хаспел ръководи първия задграничен затвор на ЦРУ в Тайланд, където лишените от свобода терористи са били подлагани на различни мъчения.
Fox припомня, че подобно на Помпео, Тръмп смята, че мъченията вършат работа и че той ще подкрепи дейността на управляваните от ЦРУ „черни мести“ извън САЩ.
Тя се радва на уважението на бившите сътрудници на ЦРУ
Ветераните от разузнаването приветстваха решението на Тръмп да обяви Хаспел за заместник-директор на разузнавателната агенция през февруари 2017 година, като сред тях беше и бившият директор на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клапър.
Заемала е няколко ключови позиции във Вашингтон
Във Вашингтон, Хаспел е заемала няколко водещи ръководни постове, включително заместник-директор на Националната служба по отбраната и заместник-директор на Националната служба за чуждестранни разузнавателни служби и тайни дейности.
Печели редица престижни награди
По време на кариерата си, Хаспел получава няколко престижни награди, включително Наградата Джордж Буш – старши за отличие в контратероризма, Наградата Донован, Медал за забележителна кариера в разузнаването и други.

Превод и редакция: Иван Христов