БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Отговорникът за Европа и Евразия на МВнР на САЩ: Македония и Гърция трябва да договорят общо решение и да го приложат, това не е наша работа

13 март 2018 | 18:36

Снимка: "МКД"

Скопие. „Американската дипломация е и ще бъде непосредствен участник в разрешаването на спора между Македония и Гърция за името на бившата югорепублика, тъй като това влиза в интересите на САЩ. Все пак, единственото решение на проблема е това, което ще бъде договорено взаимно и приложено от двете страни“, заяви помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Уес Мичъл по време на обща пресконференция с премиера на Македония Зоран Заев в Скопие, където е на първото си официално посещение на Балканите след заемането на поста, предава скопският телевизионен канал „Сител“.
Наследникът на Хойт Брайън Ий и Виктория Нуланд не пожела да каже каква е позицията на САЩ по отношение на искането на Гърция за промяна на македонската конституция.
От своя страна македонският премиер заяви, че „когато един въпрос е мъчен, чувствителен и тежи“, най нормално е да се повика приятел на помощ. „Всеки приятел, който има желание да помогне на Македония, особено в спора, е добре дошъл. Очакваме помощ и от Гърция, която също е наш приятел, но и от нашият стратегически партньор. Дай Боже нашите партньори да се включат, но на принципа да се окуражават и двете страни“, посочи Заев.
Министър-председателят на Македония коментира и проекторешението на Гърция за решаване на спора, в което се засягат въпросите за македонската идентичност и промяна на Конституцията на страната. Според неговите думи, всеки документ, независимо дали идва от (посредника на ООН в спора за името между Атина и Скопие) Нимиц, или от някоя от страните и който може да помогне, ще бъде разгледан. Освен това Заев е изразил увереност, че на края всичко ще приключи в ООН и с приемане на резолюция от Съвета за сигурност.
И Мичел, и Заев се надяват на интеграция на Македония в НАТО още на следващата среща на върха на Алианса през юли.
На срещата са присъствали още вицепремиера на Македония и министър на отбраната Радмила Шекеринска и министърът на външните работи на страната Никола Димитров.
„Сител“ припомня, че преди Скопие, Уес Мичъл е посетил Прищина, а от там той заминава за Атина, Белград и Никозия.

Превод и редакция: Иван Христов