ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

Николай Николов, кандидат за председател на антикорупционния орган: Превенцията на корупцията е по-важна от използването на репресивния механизъм в Антикорупционния закон

14 февруари 2018 | 11:39

Снимка: pixabay.com

София. Превенцията на корупцията е по-важна от използването на репресивния механизъм в Антикорупционния закон. Това каза по време на брифинг в Народното събрание Николай Николов, предложен от БСП за кандидат за председател на единния антикорупционен орган, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Вярвам, че проблемът с корупцията стои, но с общи усилия бихме могли във висока степен да го разрешим. Тези усилия трябва да бъдат на обществото като цяло. Лично аз съм готов на тази позиция да работя за българската държава и в перспектива“, заяви Николов.
Според него предстоящият избор за председател на единния антикорупционен орган не е предрешен. „Включвам се в това състезание не само защото трябва да има алтернатива, а защото трябва да има много задълбочен дебат преди избора относно функциите, които ще има новият орган. Това със сигурност ще помогне за успешния старт на изпълнението на приложението“, заяви Николов и обърна внимание, че Антикорупционният закон е сложен и хората, работещи в този орган, трябва да имат професионална подготовка. „Наистина, в рамките на тези седмици трябва да използваме този дебат, за да дадем по-добър старт на изпълнението на закона, на дейността на единния антикорупционен орган и на борбата с корупцията“ ,допълни Николов.
Деница КИТАНОВА