Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на международните новини до 6 часа (Агенция "Фокус")

14 февруари 2018 | 06:01

Снимка: АФП

Тел Авив. Израелската полицията смята да повдигне официални обвинения в корупция на министър-председателя Бенямин Нетяняху след 14-месечно разследване. Обвиненията са свързани с два случая. Според първия, премиерът е получил скъпи подаръци от няколко бизнесмени, като в замяна е трябвало да им осигури покровителство, докато съгласно втория, Нетаняху е поискал от местен вестник да пише одобрителни материали за него, като в замяна министър-председателят е обещал да създава проблеми за конкурентно издание.
Тази информация бе първоначално съобщена от две израелски телевизии, като впоследствие Нетаняху потвърди данните по време на пресконференция във вторник вечерта, като в същото време подчерта, че е невинен.
Според полицията, броят на подаръците, които премиерът е получил откакто е встъпил в длъжност се е увеличил значително, достигайки размер от един милион шекела (300 хил. щатски долара). Съгласно органите на реда, министър-председателят е действал „против публичния интерес“.
***
Ню Йорк. Във вторник съдия в Ню Йорк постанови доживотна присъда за обвинения за бомбените нападения в Манхатън през септември 2016, при които бяха ранени 31 души.
Роденият в Афганистан 30-годишен Ахмад Кхан Рахими бе обвинен в процес през октомври 2016 по осем обвинения за двете бомби, поставени в Ню Йорк, а останалите в Ню Джърси.
Рахими беше ранен при залавянето на 19 септември, като у него беше намерен ръкописен дневник, възхваляващ Осама бин Ладен.
***
Вашингтон. В изявление на Даn Коутс – директор на разузнаването на САЩ заяви, че Русия и Китай се стремят да се сдобият с противоспътниково оръжие.
„Русия и Китай продължават да полагат усилия по създаването на противоспътниково оръжие,като средство предназначено да намали военната ефективност на САЩ и съюзниците им. Русия и Китай искат да имат на свое разположени противоспътниково оръжие, което да използват при потенциален конфликт в бъдеще“ заяви той пред спецкомитета по разузнаване към Сената на САЩ.
Съгласно оценката на разузнавателните служби, ако бъдат въвлечени в какъвто и да е конфликт със САЩ, всяка от тези страни би оправдала атаката си срещу спътници на САЩ и сюзниците им за да противодействат на предполагаемото им военно превъзходство основаващо са военни, граждански или търговски системи.
***
Кишинев. На 15 февруари предстоят директни преговори между властите в Молдова и представители на Приднестровието.
Вицепремиерът по реинтеграцията на Република Молдова Кристина Лесник ще се срещне с делегация от Приднестровието. Според председателя на Върховния съвет на непризнатата република Александър Щерба преговорите ще протекат при равенство на страните и на тях няма да се обсъжда политическия статус на Приднестровието определен от референдума през 2006 година, когато жителите на Приднестровието са гласували за независимост. Той заявил това за вестника.
Това ще са първите преговори на министъра на реинтеграцията на Молдова Кристина Лесник. Според молдовската агенция Молдпрес, цитирана от вестника към преговорите за урегулиране на конфликта в Приднестровието през март ще се присъедини и действащия председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Франко Фратини.
Президентът на Молдова Игор Додон заявил, че властите в Приднестровието водят недалновидна политика, която демонстрира нежелание за промяна на ситуацията в района.
„Това е политика да се прави всичко възможно, за да не се промени нищо…У мен се създава впечатление, че някои (хора) на левия бряг (на Днестър) биха се радвали, ако в Молдова управлява прорумънско правителство, пронатовско. В този случай ще искат повече пари…“. Според него „ Ако Молдова загуби своя суверенитет , Приднестровието няма да оцелее“.
***
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви във вторник, че Франция ще извърши атаки, ако се потвърди, че сирийското правителство е използвало забранени химически оръжия.
„Ние ще ударим местата, откъдето тези атаки са извършени или организирани“, каза Макрон пред журналисти. „За сега нашите служби не са установили доказателства, че химически оръжия са били използвани срещу цивилното население. Веднага, ако се появят доказателства, аз ще направя, каквото казах“, като добави че „приоритет е борбата срещу терористите, джихадистите“.
***
Чикаго. Високопоставен служител на Полицията в Чикаго е бил убит в правителствена сграда в центъра на града във вторник след престрелка с мъж, който се е държал подозрително.
Командир Пол Бауер е получил множество наранявания и е починал в болница от раните си. Заподозреният, който не е назован е арестуван и оръжието му е иззето.
Патрулни полицаи са приближили мъж, който се е държал подозрително. Той е влязъл в схватка с полицаите и е избягал. Бауер, който е бил наблизо е чул описанието по радиостанцията. Той е забелязал заподозрения и е започнала престрелка, в резултат на която е получил смъртоносни нараняания.
***
Лондон. Британският премиер Тереза Мей ще проведе решаващи разговори с федералния канцлер на Германия Ангела Меркек,която е с отслабени позиции в момента.
Тереза Мей отива в Берлин в петък, за да се срещне с Ангела Меркел в опит да се възползва от отслабената позиция на канцлера и разделението в Европейския съюз по темата Брекзит, за да постигне възможно най-добри условия за преходния период. Срещата между двете ще е първата след като Меркел успя да постигне коалиционно споразумение след месеци на несигурност. Германският канцлер обаче бе принуден да направи ключови отстъпки пред бъдещите коалиционни партньори от Социалдемократическата партия, което несъмнено отслаби позициите й.
Британският премиер ще използва възможността да разговаря с лидера на водещата икономика в Европа в опит да разблокира преговорите за Брекзит. Очаква се Мей да направи амбициозно предложение за подкрепа на общата европейска сигурност.
***
Ню Йорк. Втори съдия блокира действието на указа на президента на САЩ Доналд Тръмп за преустановяване на програмата на предишния президент Барак Обама за оставане в САЩ на така наречените „мечтатели“ – лица пристигнали нелегално в Щатите преди да навършат пълнолетие.
Федерален окръжен съдия от Ню Йорк блокира действието на указа на Доналд Тръмп. Той е втори съдия след като федерален съдия от Сан Франциско също блокира указа му през януари.
Главният прокурор на щата Ню Йорк Ерик Шнаидерман , който оглавява коалиция от 17 окръжни прокурори, които оспорват указа на Тръмп определи решението като победа.
В петък, 16 февруари, се очаква Върховният съд ще прецени дали да разгледа казуса. Ако се заеме с него решението се очаква късната пролет.
***
Сан Франциско. Според вътрешния министър на Обединеното кралство всички терористични атаки миналата година във Великобритания имат „онлайн компонент“.
Министърът подчерта трудностите по идентифициране на екстремистите в така наречената от нея „ера на дистанционната радикализация“. В изказването си в Сан Франциско във вторник тя даде пример със Салман Абеди, терористът, атакувал Манчестър арена през май миналата година, който се е научил как да направи бомбата от видео в „Ютюб“.
„Когато научите повече за терориста. Когато откриете какво го е мотивирало, какво го е накарало да извърши своите непростими действия и как са успели да го постигнат. Все повече откривате един повтарящ се елемент – интернет. Всичките пет атаки на британска земя имат онлайн компонент“, заяви Амбър Ръд.
Но тя казва, че не интернет е проблема . Дистанционната радикализация е трудна за откриване. Анализ на министерството откри , че привържениците на „Ислямска държава“ са използвали над 400 различни онлайн платформи за да произвеждат пропаганда миналата година.
Във вторник британското правителство обяви за създаване на нова технология, която цели да открива терористично съдържание преди да се разпространи в мрежата.

***