Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в британския печат (Агенция "Фокус)

14 февруари 2018 | 05:34

Снимка:

Лондон. Високопоставени служители от Общността на нациите (бившата Британска общност) са провели „тайни“ разговори в Лондон за това кой да застане начело на общността от 53 страни след евентуалната смърт на кралицата, пише британският The Independent.
Кралицата е обявена за лидер на общността на нейната коронация през 1953 година, но постът не е наследствен и не се полага по право на принц Чарлз. Той би бил държавен глава на 15 от 53-те нации, членуващи в общността. Секретариата на Общността е отрекъл това да е била темата на разговорите. Очаква се тази тема да повдигната на срещата на държавните глави от Общността през април в Лондон. Решение може да бъде взето само след евентуалната смърт на кралицата, но няма строга процедура по това. Макар да няма много алтернативи на Чарлз, в миналото са водени разговори за избиране на церемониален лидер, което би направило общността по-демократична.
Според източник на BBC, цитиран от вестника, трябва да се вземе решение дали Принц Чарлз би станал лидер с еднократно решение или да се приеме процедура, според която британския монарх става автоматично и лидер на Общността.
***

Лондон. Британският премиер Тереза Мей ще проведе решаващи разговори с федералния канцлер на Германия Ангела Меркек,която е с отслабени позиции в момента според британския ежедневник Daily Express.
Тереза Мей отива в Берлин в петък, за да се срещне с Ангела Меркел в опит да се възползва от отслабената позиция на канцлера и разделението в Европейския съюз по темата Брекзит, за да постигне възможно най-добри условия за преходния период. Срещата между двете ще е първата след като Меркел успя да постигне коалиционно споразумение след месеци на несигурност. Германският канцлер обаче бе принуден да направи ключови отстъпки пред бъдещите коалиционни партньори от Социалдемократическата партия, което несъмнено отслаби позициите й.
Британският премиер ще използва възможността да разговаря с лидера на водещата икономика в Европа в опит да разблокира преговорите за Брекзит. Очаква се Мей да направи амбициозно предложение за подкрепа на общата европейска сигурност.
***

Сан Франциско. Според вътрешния министър на Обединеното кралство всички терористични атаки миналата година във Великобритания имат „онлайн компонент“ пише британският всекидневник Evening Standard.
Министърът подчерта трудностите по идентифициране на екстремистите в така наречената от нея „ера на дистанционната радикализация“. В изказването си в Сан Франциско във вторник тя даде пример със Салман Абеди, терористът, атакувал Манчестър арена през май миналата година, който се е научил как да направи бомбата от видео в „Ютюб“.
„Когато научите повече за терориста. Когато откриете какво го е мотивирало, какво го е накарало да извърши своите непростими действия и как са успели да го постигнат. Все повече откривате един повтарящ се елемент – интернет. Всичките пет атаки на британска земя имат онлайн компонент“, заяви Амбър Ръд.
Но тя казва, че не интернет е проблема . Дистанционната радикализация е трудна за откриване. Анализ на министерството откри , че привържениците на „Ислямска държава“ са използвали над 400 различни онлайн платформи за да произвеждат пропаганда миналата година.
Във вторник британското правителство обяви за създаване на нова технология, която цели да открива терористично съдържание преди да се разпространи в мрежата.
***

Лондон. Британският съд отказа да изтегли заповедта за арест, издадена срещу укриващия се в екавадорското посолство в Лондон основател на „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, пише вестник Guardian.
„Смятам ареста за съразмерно действие, въпреки че Асадж ограничава сам своята свобода вече известен брой години“, заяви съдия Ема Арбътнот.
Австралиецът се укри в посолството на Еквадор в Лондон през 2012 г., за да попречи на екстрадирането си в Швеция, където срещу него има повдигнати съдебни обвинения в сексуално посегателство, които Асандж отрича. Наскоро шведските прокурори снеха обвиненията срещу него, но основателят на „Уикилийкс“ все пак ще бъде арестуван защото с бягството си в посолството е нарушил полицейската си гаранция.