Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в руския печат (Агенция "Фокус")

14 февруари 2018 | 05:28

Снимка:

Кишинев. На 15 февруари предстоят директни преговори между властите в Молдова и представители на Приднестровието, пише вестникът “Независимая газета“.
Вицепремиерът по реинтеграцията на Република Молдова Кристина Лесник ще се срещне с делегация от Приднестровието. Според председателя на Върховния съвет на непризнатата република Александър Щерба преговорите ще протекат при равенство на страните и на тях няма да се обсъжда политическия статус на Приднестровието определен от референдума през 2006 година, когато жителите на Приднестровието са гласували за независимост. Той заявил това за вестника.
Това ще са първите преговори на министъра на реинтеграцията на Молдова Кристина Лесник. Според молдовската агенция Молдпрес, цитирана от вестника към преговорите за урегулиране на конфликта в Приднестровието през март ще се присъедини и действащия председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Франко Фратини.
Президентът на Молдова Игор Додон заявил, че властите в Приднестровието водят недалновидна политика, която демонстрира нежелание за промяна на ситуацията в района.
„Това е политика да се прави всичко възможно, за да не се промени нищо…У мен се създава впечатление, че някои (хора) на левия бряг (на Днестър) биха се радвали, ако в Молдова управлява прорумънско правителство, пронатовско. В този случай ще искат повече пари…“. Според него „ Ако Молдова загуби своя суверенитет , Приднестровието няма да оцелее“.
***

Москва. Руското министерство на транспорта предлага да бъдат принуждавани да кацнат, повреждани или унищожавани безпилотни летателни апарати за полети без разрешение във въздушно пространство, което е забранено или ограничено за полети, предава вестник “Ведомости“. Министерството готви необходимите поправки във „Въздушния Кодекс“. Досега за нарушение на въздушното пространство от дронове се предвиждаше само глоба. За всички полети на такива устройства трябва да се иска разрешение, но такива почти не са искани. В периода 2016-2017 година нарушенията на въздушното пространство от безпилотни летателни апарати са нараснали. Най-голяма опасност представлява използването на дронове в районите на летищата, като най-често нарушителите са любителски устройства с маса до 30 килограма.
***

Москва. Работната версия за причината за авиокатастрофата в Подмосковието, при която загинаха всичките 71 пътници и екипаж, на Междудържавния авиационен комитет (МАК) е замръзване на датчика за скорост на самолета. Тази версия е отхвърлена от експерт пред вестник “Московски Комсомолец“.
Сергей Книшов, бивш пилот на Ил-96 казва, че въпросният прибор се следи и подгрява при условия за обледяване, каквито е имало в момента на катастрофата. Според него вторият пилот включва подгряването на апаратурата при подготовката за излитане на самолета и ако пропусне, то на таблото на самолета се повява информация, че трябва да се включи подгряване, защото самолетът не е готов за полет. Дори и това да бъде пропуснато, подгряването се включва автоматично с вдигането на колесника.
Ако този прибор за измерване на скоростта все пак замръзне , според експерта, пилотът може да превключи на резервен прибор.
***