БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„Независимая газета“: Предстоят преговори между властите в Молдова и Приднестровието

14 февруари 2018 | 00:42

Снимка: Агенция "Фокус"

Кишинев. На 15 февруари предстоят директни преговори между властите в Молдова и представители на Приднестровието, пише вестникът “Независимая газета“.
Вицепремиерът по реинтеграцията на Република Молдова Кристина Лесник ще се срещне с делегация от Приднестровието. Според председателя на Върховния съвет на непризнатата република Александър Щерба преговорите ще протекат при равенство на страните и на тях няма да се обсъжда политическия статус на Приднестровието определен от референдума през 2006 година, когато жителите на Приднестровието са гласували за независимост. Той заявил това за вестника.
Това ще са първите преговори на министъра на реинтеграцията на Молдова Кристина Лесник. Според молдовската агенция Молдпрес, цитирана от вестника към преговорите за урегулиране на конфликта в Приднестровието през март ще се присъедини и действащия председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) Франко Фратини.
Президентът на Молдова Игор Додон заявил, че властите в Приднестровието водят недалновидна политика, която демонстрира нежелание за промяна на ситуацията в района.
„Това е политика да се прави всичко възможно, за да не се промени нищо…У мен се създава впечатление, че някои (хора) на левия бряг (на Днестър) биха се радвали, ако в Молдова управлява прорумънско правителство, пронатовско. В този случай ще искат повече пари…“. Според него „ Ако Молдова загуби своя суверенитет , Приднестровието няма да оцелее“.

Превод и редакция: Юлиян Марков