Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на основните теми в световния печат (Агенция "Фокус")

14 февруари 2018 | 00:01

Снимка: АФП

Вашингтон. С наближаването на междинните избори е възможно да се засили руската пропаганда в САЩ, чрез съобщения в социалните мрежи или разпространявани от симпатизиращи ѝ хора, като целта е да се засеят нови политически и социални различия в САЩ, това коментира на първите си страници американското издание The New York Times, като се позовава на думи на Дан Коатс, директор на разузнавателната служба на САЩ.
„Няма съмнение, че Русия счита миналите си усилия в тази област за успешни и гледа на междинните избори като потенциална цел за прокарване на своето влияние“, заяви Коатс по време на годишната пресконференция на разузнавателните служи, проведена във вторник. Предупрежденията влизат в разрез с възгледите на американския президент Доналд Тръмп, който подложи на подигравки възможността Русия да се е месила по време на президентските избори през 2016 г., коментира изданието.
„Ние очакваме Русия да продължи да използва пропаганда, социалните мрежи и двойни агенти, както и други средства за да влияе или се опита да изостри обществени и политически проблеми в САЩ“, добави още Коатс.
Директорът на разузнавателните служби даде прескоференцията си с участието на неговите колеги от ЦРУ, ФБР и Агенцията за национална сигурност към Държавния департамент на САЩ.
***

Ню Йорк. Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви във вторник, че половината от членовете на Алианса са постигнали напредък по плана за отделяне на по-големи разходи за отбрана, пише американското издание The Hill.
„Това е значителен напредък и добро начало, но все още има дълъг път за изминаване“, подчерта Столтенберг.
Администрацията на президента Доналд Тръмп постави като една от основите на своята политика отделяне на повече средства за бюджета на Алианса от отделни страни-членки, вместо САЩ да поемат основната част от вноските, припомня изданието. Споразумението за това бе постигнато 2014 г., по време на бившия президент Барак Обама, като то предвижда всички страни-членки да отделят два процента от своя Брутен вътрешен продукт за отбрана. Тази цел трябва да бъде постигната до 2024 г. Според генералния секретар на организацията, 15 от 29-те членуващи в НАТО държави са на прав път и със сигурност ще покрият това изискване.
Коментарът на норвежкия политик е направен като отговор на статия, публикувана в американско издание, според която повечето държави в Алианса не са готови да изпълнят условието.
Очаква се на насрочената за 14 и 15 февруари среща на министрите на отбраната на НАТО, американският министър на отбраната Джеймс Матис да отбележи още веднъж нуждата от по-големи разходи в сферата от страна на съюзниците. Според главата на Пентагона, „НАТО обърна един деградивен процес и вече втора година държавите харчат повече за отбрана“.
Общо осем държави покриват двупроцентните изисквания, или се очаква да ги покрият през 2018 г. Това са САЩ, Великобритания, Гърция, Полша, Латвия, Литва, Естония и Румъния.
***

Дамаск. Дрон на САЩ е унищожил танк на сирийската правителствена армия Т-72 при „самозащита“, това е заявил генерал-лейтенант Джефри Херигън, командващ американските Военновъздушни сили към Централното командване на САЩ, пише вестник Daily Sabah.
Според данни на Херигън, машината е стреляла от „ефективна дистанция“ срещу отряд съставен от подкрепяните от САЩ „Сирийските демократични сили“ и американски специални части, пише още вестникът. Херигън е разкрил, че инцидентът е станал в събота, като Дронът тип MQ-9 е убил тричленния екипаж на танка. От американска или страна на Сирийските демократични сили няма ранени или загинали. Официален Дамаск не е коментирал информацията.
***

Тел Авив. Израелската полицията смята да повдигне официални обвинения в корупция на министър-председателя Бенямин Нетяняху след 14-месечно разследване, пише вестник Haaretz. Обвиненията са свързани с два случая. Според първия, премиерът е получил скъпи подаръци от няколко бизнесмени, като в замяна е трябвало да им осигури покровителство, докато съгласно втория, Нетаняху е поискал от местен вестник да пише одобрителни материали за него, като в замяна министър-председателят е обещал да създава проблеми за конкурентно издание.
Тази информация бе първоначално съобщена от две израелски телевизии, като впоследствие Нетаняху потвърди данните по време на пресконференция във вторник вечерта, като в същото време подчерта, че е невинен.
Според полицията, броят на подаръците, които премиерът е получил откакто е встъпил в длъжност се е увеличил значително, достигайки размер от един милион шекела (300 хил. щатски долара). Съгласно органите на реда, министър-председателят е действал „против публичния интерес“.
***