ИнституцииВИЖ ВСИЧКИ

30 държави от ЕС и Балканите обсъдиха туризма на неформална среща в София (ОБЗОР)

13 февруари 2018 | 20:36

Снимка: Агенция "Фокус"

София. 30 държави от ЕС и Балканите обсъдиха на неформална среща в София как туризмът да се развива устойчиво и да е двигател за икономиките в Европа и региона. Туризмът има водеща роля в икономиките на България и на ЕС и създава съответно 13% и 10% от техния брутен вътрешен продукт (БВП). Приходите от международен туризъм в страните от Съюза са над 341 млрд. евро през 2016 г. Очаква се те да са още по-високи през 2017 г.
Домакин на събитието бе българският министър на туризма Николина Ангелкова. На срещата участваха еврокомисарят по вътрешния пазар, промишлеността, предприемачеството и малките и средни предприятия Елжбета Биенковска, генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН г-н Зураб Пололикашвили, министри на туризма от ЕС 28, от Балканите и представители на бизнеса.
Министрите обсъдиха последователно три теми: политиките на Съюза в туризма, сигурността и възможностите за сътрудничество в сектора между Европа и Китай. Те дебатираха ролята на туризма като фактор за икономически растеж и регионална интеграция. Предмет на обсъжданията бяха споделената икономика и прилагането на регулаторните политики на ЕС в туризма. Подобряването на сигурността и привлекателността на туристическата дестинация бяха в центъра на втората дискусия.
Инициативата „2018 г. – Година на туризма ЕС – Китай“ бе третата основна тема на срещата. По предварителни данни през 2017 г. в европейските страни са отчетени 12.4 млн. туристически посещения на китайски граждани като ръстът спрямо 2016 г. е 18%.
На пресконференция министър Николина Ангелова обясни, че на неформалната среща са обсъдили създаването на туристически продукти за далечни страни, както и ролята на отрасъла в икономиката на всяка страна-членка. Тя подчерта, че делегатите са се фокусирали основно върху възможностите за създаване на условия, които да подобрят качеството на туристическия продукт, най-вече условия, които да регулират т.нар. платформи Airbnb. Акцент е бил поставен и върху създаването на допълнителна свързаност в региона, не само между отделните столици, но особено на Балканите. Ангелкова добави, че са обсъдили и интеграцията на Западните Балкани, най-вече в туризма. „Обсъдихме и възможностите за финансиране на туризма, особено през предстоящото обсъждане на новата многогодишна финансова рамка“, каза още тя. По отношение на Турция, министър Ангелкова коментира, че страната е изключително важен пазар за България, особено в сектор „Туризъм“. Тя отбеляза, че повече от 636 000 турски туристи са посетили страната. Според нея на срещата на високо ниво на 26 март във Варна, която е под егидата на българския премиер Бойко Борисов и ще бъде в присъствието на Жан-Клод Юнкер, Доналд Туск, Антонио Таяни и Реджеп Ердоган, ще могат да се обсъдят редица условия и политики, на които следва на отговори Турция, така че максимално да се приближи до присъединяването. Според нея се очаква и тази година страната ни да има ръст от турски туристи, не само през зимата, но през лятото, а и целогодишно.
Ангелкова обърна внимание, че се работи интензивно и за създаването на директна авиолиния между София и Пекин с цел привличане на повече китайски туристи у нас.
Еврокомисарят по вътрешен пазар, индустрия, предприемачество и малки и средни предприятия Елжбета Биенковска допълни, че без транспорт, летища и инфраструктура не могат да се привличат и посрещат повече туристи в дадена страна. По думите ѝ в контекста на следващата финансова рамка е още по-важно да се обсъждат теми като цифровизацията, уменията и рекламата. Тя уточни, че ЕК е предоставила основните насоки преди около една година за това как да се използват различни източници на европейско финансиране за туризъм, защото няма отделен фонд. „Апелираме към държавите членки потенциалът на отрасъла да бъде обсъждан, за да може той да бъде финансиран по линия на следващата многогодишна финансова рамка. Най-важно е да се говори за нивото на финансиране, тъй като туризмът е много широк отрасъл. Освен това той има влияние върху други отрасли и брънки по веригата на добавената стойност“, допълни тя. Според нея другият въпрос е устойчивостта на туризма. Биенковска обърна внимание на това, че в някои градове хората не искат повече туристи и затова трябва да бъдат рекламирани и други дестинации, които не са толкова познати, както са столиците.
Генералният секретар на Световната организация по туризъм към ООН Зураб Пололикашвили добави, че цифровизацията е бъдещето на отрасъла „Туризъм“.
Според него българското председателство е успешно, защото поставя туризма като един от своите основни приоритети. Пололикашвили допълни, че ще работят в много тясно сътрудничество с частния сектор. „Това е една прекрасна възможност да се подобри заетостта и да си сътрудничим много тясно с частния сектор. Имаме около 535 млн. члена – това са частни дружества. За съжаление нямаме български фирми, които да са членове на нашата организация, но бихме искали да имаме и такива“, заяви той. По думите му това са все дружества и фирми, които работят в сферата на туризма, които понякога получават финансиране и от външни източници, но и от частни фирми, както и от финансови институции.
Люба АЛЕКСИЕВА