БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Ekathimerini: Официална Атина обвини Турция в подклаждане на напрежението в региона

13 февруари 2018 | 12:45

Снимка: АФП

Атина. Говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос обвини Турция, че не допринася за стабилността в региона, съобщава електронното издание Ekathimerini.
Коментарите на официалния представител бяха направени броени часове, след като кораб на турската брегова охрана се удари в гръцка патрулна лодка край островната група Имия/Кардак. Не се съобщава за пострадали.
Инцидентът се случи късно в понеделник вечерта, малко след като турските военни кораби възпрепятстваха сондажен кораб на италианския енергиен гигант ENI от проучвания в Блок 3 на Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър.
В тази връзка Атина обвини Ердоган, че подхранва напрежението в региона.
„Има напрежение в Турция и някои много трудни проблеми за Ердоган и неговото правителство, които включват обща дестабилизация в по-широкиян регион“, подчерта Цанакопулос. „С поведението си Турция не допринася за преодоляването на тази ситуация. Всъщност тя прави точно обратното", категоричен бе говорителят на правителството в Атина.
Говорителят на гръцкото правителство няма да се замисли дали Атина се опасява от потенциален конфликт с Турция в Егейско море.
„Трябва да сме много внимателни и да следваме развитието", предупреди Цанакопулос пред радио Alpha, като допълни: „ Това, което се изисква, е спокойни и ясни глави, и сериозно управление на ситуацията".

Превод и редакция: Тереза Герова