Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

AFP: Нападателят от Стокхолм се призна за виновен по делото за тероризъм

13 февруари 2018 | 11:51

Снимка:

Стокхолм. Търсещият убежище узбекистанец Рахмат Акилов, заподозрян за нападението с камион в шведската столица от април миналата година, се призна за виновен по делото за тероризъм, който бе стартиран във вторник, предава AFP.
Рахмат Акилов се яви в съдебната зала в Стокхолм с белезници и строга охрана, облечен в зелени затворнически дрехи и с обръснати глави и брада, придружен от адвоката му Йохан Ериксон.
Акилов, чието искане за убежище бе отхвърлено от шведските власти през 2016 г., е положил клетва за вярност към „Ислямска държава“ в навечерието на терористичната атака в един от най-сигурните градове в Европа, въпреки че джихадистката групировка така и не пое отговорност за нея.
В петък, 7 април, Акилов открадна камион за доставка на бира и го вряза на оживена пешеходна търговска улица в центъра на Стокхолм. В резултат загинаха петима души, а други 10 пострадаха. Няколко часа по-къно Акилов бе арестуван благодарение на устройства за видеонаблюдение в обществения транспорт.
„Мотивът е бил да предизвика страх и да накара Швеция да прекрати участието си в коалицията срещу „Ислямската държава", поясни адвокатът на подсъдимия.

Превод и редакция: Тереза Герова