БалканиВИЖ ВСИЧКИ

VOA: В навечерието на визитата на Рекс Тилърсън: Кметът на Анкара предложи улицата, на която се намира посолството на САЩ, да бъде преименувана на „Маслинова клонка“

13 февруари 2018 | 11:22

Снимка: VOA

Анкара. Кметът на Анкара Мустафа Туна обяви, че улицата, на която се намира посолството на САЩ, ще бъде преименувана на турската операция в Северна Сирия - „Маслинова клонка“, предава Voice of America в редакцията си за Македония.
Решението е най-новият пример за напрегнатите отношения между Турция и САЩ, партньори от НАТО. От редакцията припомнят, че турската военна операция „Маслинова клонка" е насочена срещу кюрдските милиции в Сирия, които Вашингтон третира като съюзник в борбата срещу терористичната групировка „Ислямска държава“.
„Подписахме предложението за промяна на името на булевард „Невзат Тандоган" пред американското посолство на „Маслинова клонка", написа Туна в социалната мрежа „Туитър“. Кметът на Анкара заяви заяви, че то скоро ще бъде представено предложение в общинския съвет, където вероятно ще бъде одобрено.
Решението за промяна на името на улицата бе взето в навечерието на посещението на американския държавен секретар Рекс Тилерон в Турция.

Превод и редакция: Тереза Герова