ИкономикаВИЖ ВСИЧКИ

Банките срещу криптовалутите

13 февруари 2018 | 10:19

Снимка: pixabay.com

София. Тенденцията Bitcoin и подгласниците му на криптопазарите да търпят обезценяване се запазва. В понеделник, 5 февруари, водещата дигитална валута се понижи до 7400 долара. Еthereum намали стойността си с близо 10% към 740 долара. Ripple е вече на ниво от 74 американски цента, съобщава адвокат Никол Атанасова, от адвокатско дружество „Гунева, Ангелова и Атанасова“.
Като главна причинa за продължаващата тенденция се сочат решенията на няколко банки да забранят на клиентите си да купуват криптовалути чрез кредитни карти.
Британската Lloyds Banking Group излезе с официално становище: „Взехме решение повече да не приемаме транзакции с кредитни карти, включващи закупуване на криптовалути. По този начин ще защитим нашите клиенти с кредитни карти относно рисковете, свързани с нестабилността на цените на дигиталните валути”. Британската финансова институция уточни, че се опасява от евентуални големи по размер загуби, които нейните клиенти няма да могат въобще да покрият.
JPMorgan Chase & Co., Bank of America Corp. и Citigroup Inc също обявиха готовност да въведат ограничения пред възможността за покупки на дигитални валути с кредитни карти.
Процесът все още не е достатъчно осмислен и анализиран. Поради липсата на международни и национални регулации на криптопазара, банките традиционно настъпват, маскирани под формата на „загриженост” за клиентите си. От правна точка, това е прецедент, обаче. Утре банките могат да решат, че и пазара на недвижими имоти е силно рисков и клиентите им „може да загубят пари, които да не успеят да възстановят после”.
Парадоксално, но в тази ситуация по-стабилни се оказват криптовалутите от централизиран тип. В сравнение с Bitcoin, Еthereum и Ripple, създадената от българката Ружа Игнатова One coin се държи доста по-стабилно, именно заради основният упрек към нея: че е централизирана и функционира само в рамките на вътрешния пазар, създаден от системата One Life.