Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Reuters: Башар Асад помага тихомълком на сирийските кюрди срещу Турция

12 февруари 2018 | 07:35

Снимка:

Африн. Подкрепяните от САЩ сирийски кюрди получават индиректна помощ в тяхната война срещу Турция в североизточния район Африн от неочакван източник: президентът на Сирия Башар Асад, пише в материал на американската агенция Reuters.
Проправителствените сили и кюрдските формирования се бият на други места на територията на Сирия, а Дамаск се противопоставя на кюрдските искания за автономия, пишат от американската агенция. Но в Африн те имат общ враг и взаимен интерес да блокират настъплението на турците.
Турция, уточняват Reuters, смята кюрдските формирования в Африн за директна заплаха за националната си сигурност и започна военна операция срещу тях минали месец. В желанието си да спасят Африн, кюрдите са поискали от Дамаск да изпрати войска за защита на границата.
Според американската агенция, правителството не е дало никакви знаци, че има намерение да го направи, но пък помага индиректно на кюрдите като им позволява на бойци, мирнио граждани и политици да минават свободно през неговата територия от Африн до Рожава, като за тази информация, Reuters се позовава на източници от двете страни.
Американската медия смята, че Асад се опитва да добие ползи, като не прави почти нищо и добавя, че пристигането на подкрепления ще поддържа кюрдската съпротива на добро ниво, ще забави турските сили и ще удължи конфликта, изтощаващ ресурсите на военните сили, които са конкуренти на Дамаск за контрола над сирийската територия.
За САЩ, според Reuters, това е поредно усложнение в продължаващата седем години сирийска война и напомняне за това, че техните кюрдски съюзници са принудени от време на време да сключват сделки с Асад, независимо че изграждат военни връзки със Съединените американски щати.
Без да имат международна подкрепа, кюрдските сили в Северна Сирия казват, че са постигнали договорка с Дамаск, правителството да допусне придвижване на подкрепления към Африн от другата населена от кюрди област – Рожава, както сочат източниците на американската агенция.
„Има различни пътища за достигане на подкрепления до Африн, но основният път минава през силите на режима. Има разбирателство между двете страни... в името на достигането на подкрепления до Африн“, е заявил Кино Габриел, говорител на кюрдско-арабската въоръжена коалиция „Сирийски демократични сили“.


Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"