Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Daily Express: Брекзит на ръба – Дейвид Дейвис отвърна на заплахите на Мишел Барние

10 февруари 2018 | 02:03

Снимка: АФП

Лондон/Брюксел. Главният преговарящ за Брекзит Дейвид Дейвис отвърна на заплахите на неговия колега от ЕС Мишел Барние, отбелязва британското издание Daily Express. Гневен изблик вкара току що започналите преговори за Брекзит в нова патова ситуация, коментира още вестникът. Френският дипломат заяви, че преходния период „не е сигурен“, и че Брюксел „има проблеми да разбере позициите на Лондон“ за преходния период. По-късно през деня коментарът на Барние получи отговор от Дейвис, която отбеляза, че „има фундаментално противоречие в подхода, който Комисията предприема“. Според британският политик, „те признаха, че има нужда от решаване на проблемите и противоречията“, но в същото време „отхвърлиха опитите на Великобритания да си осигури разумни защитни механизми за да е сигурен Лондон, че нашите интереси ще бъдат взети в предвид“. По думите на Дейвис „не е възможно да станат и двете неща“. „Не трябва да губим от поглед най-важната цел – да създадем ново партньорство между Лондон и ЕС, в което да останем близки партньори и съюзници. Великобритания ще продължи да работи в този дух с комисията“, подчерта Дейвис.
Изданието отбеляза, че спорът между двамата представители е поставил преговорите в нов застой, който увеличава шанса Лондон да напусне съюза без да е постигнал сделка за преходния период с ЕС.
По-рано в петък Барние предупреди, че „времето е малко, много малко, и нямаме дори минута за губене ако искаме да успеем“.
Превод и редакция: Цанко Цолов