Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

The Guardian: Мишел Барние и Дейвид Дейвис влязоха в полемика заради позициите си по Брекзит

10 февруари 2018 | 01:18

Снимка: АФП

Лондон/Брюксел. Преговарящият за Брекзит от страна на Великобритания Дейвид Дейвис и неговият европейски колега Мишел Барние размениха остри думите заради позициите си по преговорите за излизането на Великобритания от Съюза, пише вестник Guardian.
Пред репортери в Брюксел, след края на поредния кръг преговори по Брекзит, Барние заяви, че е учуден от позицията на Даунинг Стрийт в последните дни. „За да бъда честен, ако тези различия продължат, преходният период не е сигурен“. Коментарът му предизвика спадане на цената на паунда спрямо другите международни валути, което показва колко е важен преходният период, коментира изданието. По време на преходния период, който започва от 29 март 2019 г., Великобритания ще се подготви за окончателното си разделяне със Съюза, но ще продължи да спазва законите на ЕС, но Лондон ще загуби мястото си в европарламента и организациите на Съюза.
От „Даунинг стрийт“ 10 обаче искат да имат право на по-различно отношения към гражданите на страните от ЕС, пристигащи във Великобритания по време на преходния период, спрямо хората, дошли в страната преди 29 март 2019 г. Лондон освен това търси начин да се сдобие с право на протест или отказ за прилагане на европейското законодателство спрямо Великобритания. Нещо, на което ЕС се противопоставя яростно, отбеляза изданието.
Барние заяви: „Не разбирам някои от исканията на Великобритания… изненадан съм от тези разногласия“, които ако продължат, според Барние, „това със сигурност ще представлява проблем“.
От своя страна Дейвис отказа да вземе участие в пресконференция с френския политик, като по-късно отбеляза, че съществуват „фундаментални различия“ в подхода на ЕС. „Като се има предвид тежката работа, която бе свършена тази седмица, е изненадващо да чуя, че Барние не е наясно с позицията на Великобритания“, добави Дейвис.
Превод и редакция: Цанко Цолов