Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Independent: Британските служби за сигурност са извлекли ценна информация от арестуваните джихадисти „Бийтълс“

10 февруари 2018 | 00:45

Снимка: АФП

Лондон/Вашингтон. Британските служби за сигурност са извлекли ценна информацията от двамата граждани на страната, членували в редиците на „Ислямска държава“ и известни като „Бийтълс“, това пише вестник The Independent, като се позовава на свои източници. Според изданието, дадената от двамата арестувани по-рано тази седмица джихадисти информация, е спомогнала за засичането на други важни членове на „Ислямска държава“ в Близкия изток.
Александа Коти и Ел Шафи Елсейх бяха последните двама членове на британска джихадистка клетка, известна като „Бийтълс“ заради техния британски акцент. Те бяха заловени от кюрдските Сирийски демократични сили през януари, като срещу тях са повдигнати обвинения в изтезаване и екзекутиране на заложници, включително и на американския журналист Джеймс Фоли, както и служители на британския Червен кръст.
Според данни на вестника, разпитите на двамата са позволили провеждането на няколко операции за залавянето или неутрализирането на бойци на „Ислямска държава“. Официалните лица се надяват, че в следващите разпити Коти и Елсейх ще разкрият още данни, включително и относно съдбата на британския журналисти Джон Кентли, който изчезна след като преди това бе показан на няколко пропагандни снимки, разпространени от терористичната организация.
Лидерът на британската клетка Джихади Джон, чието истинско име е Мохамед Емуази, бе убит след атака с дрон през 2015 г., като от тогава разузнавателните служите се надяват да заловят живи неговите помощници и подчинени, тъй като те биха могли да представляват ценен източник на информация. Американската армия обеща, че Коти и Елсейх ще отговарят за престъпленията си, макар говорителят на Петангона Ерик Пейхън да е разкрил пред британското издание, че „все още разглеждаме възможните опции (за наказание) срещу Коти и Елсейх".
Превод и редакция: Цанко Цолов