Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

The Telegraph: Мартин Шулц се отказа от пост в новото правителство в опит да предотврати партиен бунт

09 февруари 2018 | 23:41

Снимка: АФП

Берлин. Новото коалиционно правителство на Ангела Меркел бе хвърлена в хаос преди още да встъпи в длъжност, след като в петък лидерът на коалиционния партньор на Съюза (ХДС/ХСС) Мартин Шулц обяви, че няма да заема пост в новия кабинет, коментира британският вестник Telegraph. Шулц председателства Германската социалдемократическа партия, като в сряда той бе определен като следващия външен министър, след като водената от него формация постигна коалиционно споразумение с Меркел четири месеца след парламентарните избори.
Но само 48 часа по-късно, Шулц драматично обяви оттеглянето на кандидатурата си за поста и заяви, че няма да участва в новия кабинет, след като членовете на партията явно нямат достатъчно вяра в него, коментира британският вестник.
Сделката за коалиция ще бъде изпълнена без него, но споразумението все още трябва да бъде гласувано то конгрес на ГСДП, припомня изданието.
Неговата изненадващо известие бе направено на фона на недоволство от членовете на партията, тъй като по-рано бившият председател на Европейския парламент бе заявил, че няма да участва в правителство на Меркел.
Според официално разпространената информация, Шулц е оттеглил кандидатурата си за да може ГСДП да гласува „За“ приемането на новото споразумение. Но според информация на изданието, идваща от партийни членове, останалите висши официални лица от партията са дали ултиматум на Шулц, което за него най-вероятно представлява краят на кариерата на бившия председател на ЕП.
Превод и редакция: Цанко Цолов