БургасВИЖ ВСИЧКИ

Бургас: Намалява се броят на децата в групите в детските градини и яслите в града

09 февруари 2018 | 22:00

Снимка: Агенция "Фокус"

Бургас. Намалява се броят на децата в групите в детските градини и яслите. Това каза за Радио „Фокус“-Бургас Веселина Таралова, директор „Образование“ в Община Бургас. Взето е решение броят на децата в групите в детските градини да бъде не повече от 24, а в яслите - 18. „Това накара директорите да преразгледат заявките, които се отправят към Общината, и следващата седмица ще може да се каже бройката на свободните места“, добави Таралова. Тя каза още, че ще има достатъчно места за подрастващите за всеки един район в града. От септември ще отвори врати новата детска градина „Пинокио“ в к-с „Меден рудник“, а в ЦГЧ до края на март ще е готов филиалът към ДГ „Х.Кр.Андерсен“. Той е с капацитет от четири групи. В комплексите „Славейков“ и „Изгрев“ и сега има свободни места.
Приемът в детските градини и яслите ще започне от 2 април, като до 20 април родителите могат да регистрират желание за прием в детските заведения. И тази година подаването на документите ще бъде чрез електронна система, която ще се отвори през март, за да могат родителите да се запознаят с изискванията и с това къде могат да кандидатстват. Те имат право да посочат три детски градини, като ги подредят по приоритет според това коя е най-желаната. Тези родители, които нямат възможност да направят по електронен път регистрация, могат да отидат във всяка една детска градина. Там те ще попълнят регистрационен талон, служителите ще подадат информацията към регистрационната система и веднага родителите ще получат своя номер, с който да проследява какво се случва с приема на детето им.
Таралова добави още, че към момента няма недостиг на педагогически персонал. Единствено се срещат трудности при назначаването на медицински персонал в яслените групи.
По повод монтирането на видеонаблюдение в детските градини и яслите Таралова каза, че в момента се извършва организация за поставянето на такова. Събират се мнения на родители и на работещия персонал. „Законово учители и родители трябва да декларират, че желаят и нямат нищо против това да се случи“, каза Таралова.
Мария РУСЕВА