Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Hill: Законопроектът за американския бюджет влезе в сила след като бе подписан от Доналд Тръмп

09 февруари 2018 | 22:00

Снимка: АФП

Вашингтон. В петък сутринта (късния следобед българско време) американският президент Доналд Тръмп подписа законопроекта за бюджета, с което той официално влезе в сила, предава американското издание The Hill. С подписа на президента бе сложен край на втория „блокаж“ на американското правителство, което си осигуряваше средства от кратковременен бюджет, изтекъл на осми февруари. Президентът обяви действието си от своя профил в социалната мрежа „Туитър“, малко след като проектът бе изпратен в Белия дом.
Държавният глава написа в своя коментар: „току що подписах законопроекта. Сега нашата армия ще бъде по-силна от когато и да е било преди“. Според Тръмп, „ние обичаме и се нуждаем от нашата армия и ще ѝ дадем всичко, че и повече.“
Конресът не успя да постигне споразумение за разходите на правителството, заради опасенията на някои сенатори, според които част от включените в проекта постановления ще доведат до увеличаване на бюджетния дефицит. Републиканският сенатор Ранд Пол възрази срещу бързото гласуване, след което сесията на Сената бе затворена. Действията на Пол предизвикаха остра критика от страна на неговите колеги от управляващото мнозинство, някои от които ги определиха като „безотговорни“. В крайна сметка гласуване бе проведено след полунощ в петък (след 07:00 часа българско време), при което проектът бе приет и пратен за разглеждане в долната камара, където бюджетът също бе одобрен към 5:30 часа (12:30 българско време) въпреки опозицията от страна на Демократическата партия.
В бюджета са включени 300 милиарда долара, предназначени за разходите на армията за следващите две години.
Освен това проектът предоставя средства на правителството до 23 март, което ще даде време на народните представители да изготвят дългосрочен план за разходите до края на фискалната година.
Очакват се обаче тежки дебати за нелегалните имигранти известни с името „мечтатели“, дошли в САЩ като деца, но все още не разполагащи с документи, тъй като финансиране за тях в бюджета не се предвижда, а това е едно от основните искания на Демократическата партия.
Превод и редакция: Цанко Цолов