ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

ДПС и „Обединени патриоти“ влязоха в спор заради антисемитизма и „Луковмарш“ (ОБЗОР)

09 февруари 2018 | 21:44

Снимка: Агенция "Фокус"

София. ДПС и „Обединени патриоти“ влязоха в спор заради антисемитизма и „Луковмарш“. В кулоарите на парламента Джейхан Ибрямов от ДПС заяви пред журналисти, че крайните националисти минират неимоверните усилия на Бойко Борисов за решаването на проблема между ЕС и Турция. По думите му преди около 7-8 месеца в ЕК по недискриминация и нетолерантност в Европа е имало позиция относно антисемитизма, ксенофобията и езика омразата, като се е изисквало правителствата членки на ЕС да приведат законодателствата си в тази рамка. Според него България в тази посока е направила едно положително действие и е назначила координатор зам.-министър Георг Георгиев, който е и младежки председател на ГЕРБ, срещу антисемитизма. По думите му в тази посока след неговото назначаване от ДПС не са чули позиция на външния и вътрешния министър. Ибрямов уточни, че за него причината за това като цяло може би не е в ГЕРБ, защото външният министър Екатерина Захариева е изразила своето съжаление срещу погрома на еврейските гробища пред еврейския посланик. „Видяхме ясната позиция на Цветан Цветанов като председател на парламентарната група в САЩ честванията на холокоста. Тук си задаваме големия въпрос къде е основната причина. Тя е до ГЕРБ – участието на крайните националисти във властта, техният участник и коалиционен партньор. Младежко ВМРО е съорганизатор на т.нар. „Луковмарш“, подкрепян от Красимир Каракачанов. Валери Симеонов, вицепремиерът, вместо да заглушава шума по „Слънчев бряг“, не видя с очите си разпространението на фашистки значки, запалки и други с образа на Хитлер, а Волен Сидеров е първият и единственият българин, който написа и издаде в България антисемитска книга „Бумерангът на злото“, допълни депутатът от ДПС и подчерта, че затова те не виждат действия в тази посока от страна на българското правителство, защото ръцете на зам.-министъра Георг Георгиев са завързани. Според Ибрямов крайните националисти освен антисемитски действия и ксенофобски изявления, предявяват и териториални претенции към наши съседи като Македония и Гърция с техни участия и изяви по телевизията. „Подкрепяме действията на Бойко Борисов, но се опасявам, че те ще се увенчаят с неуспех, защото са минирани от националистите, които участват във властта“, каза още Джейхан Ибрямов.
Колегата му Хайри Садъков допълни, че правят необходимото, за да подкрепят и подпомогнат синхрона в думи и действия на управляващото мнозинство и на изпълнителната власт. „Много често виждаме как се разминават. Само след няколко дни предстои „Луковмарш“. Той е националсоциалистическа акция, която от години продължава. Виждаме събуждане в страната на институции, споменавам кмета на Столична община, има ред действия, които се опитват да ограничат това. Виждаме Комисията по дискриминация с ясна позиция, но искрено се надявам, има зададен въпрос към вътрешния министър, по адрес на това мероприятие, да ми бъде отговорено и ДПС да получи ясен сигнал имаме ли ясна позиция по тези въпроси за действията на крайните националисти или не“, обясни Садъков. Той подчерта, че силно се надява тези по-слаби действия да не са продиктувани от участието на националисти в изпълнителната власт.
В отговор народният представител от ПГ на „Обединени патриоти” и организационен секретар на ВМРО Юлиан Ангелов заяви, че нямат нищо общо с организирането на шествия, които са насочени към расова омраза, антисемитизъм и ред подобни неща. „ДПС могат да си говорят каквото си искат, но това не отговаря на истината. По повод поредните спекулации от страна на антибългарската партия ДПС, от ВМРО може да заявим с чиста съвест, че никога ВМРО не е участвало в различни мероприятия, свързани с омраза и антисемитизъм, в които те ни обвиняват. Единствената партия, който насажда вече почти 3 десетилетия омраза в България, това е ДПС”, подчерта Ангелов. По думите му ВМРО дори е участвала пряко в спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. „За разлика от тези, които днес твърдят, че са пазители на правата и свободите на хората, нашата организация има историческа памет и ние знам за какво става въпрос. Тези спекулации, че ВМРО има нещо общо с антисемитски шествия или шествия на омразата, просто са измислица и лъжа”, коментира Ангелов и добави, че ДПС прекалява със своите лъжи и спекулации.
Люба АЛЕКСИЕВА

Свързани новини