Национална сигурностВИЖ ВСИЧКИ

Ген. Чавдар Червенков: Световният ред не е пред пропаст, въпреки апокалиптичното заглавие на доклада на Мюнхенската конференция по сигурността „До ръба и обратно“

09 февруари 2018 | 20:40

Снимка: Център за изследване на демокрацията

София. Световният ред не е пред пропаст, въпреки апокалиптичното заглавие на доклада на Мюнхенската конференция по сигурността „До ръба и обратно“. Това коментира в интервю за вечерния блок „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген. Чавдар Червенков, ръководител на Военното разузнаване в периода 1991-1993 г. и по-късно министър на вътрешните работи в служебното правителство на Ренета Инджова. Той уточни, че годишният Мюнхенски доклад прави обективна оценка на обстановката на международната сцена и нивото на риск за сигурността в различни точки от света.
„На първо място е поставено напрежението между Северна Корея и САЩ – то се е увеличило значително, но е много далеч от конфликт. Отбелязани са отношенията и между Саудитска Арабия и Иран – също със значителна динамика, която застрашава стабилността в региона, напрежението между НАТО и Русия и конфликтът в Украйна, който продължава. Но заедно с това допълнително напрежение се създава и от опитите за заобикаляне на някои международни договорености за ограничаване на ядрените обвинения, като косвени обвинения са отправени към Русия. Сред проблемите са и киберзаплахите, нарастващия национализъм и неолиберализъм и отслабването на някои от основните принципи на световния ред“, подчерта ген. Чавдар Червенков. Той отбеляза факта, че информацията в медиите създава впечатление, че конфликтът между Европа и Русия предстои и то съвсем скоро, но каза и своето мнение, очертано и в Мюнхенския доклад, че това не е така и значително по-голям риск крие нарушаването на общоприетия световен ред и по-конкретно оспорването на САЩ като световен лидер. Ген. Червенков не скри подкрепата си по отношение на едно от твърденията на доклада „До ръба и обратно“, а именно, че моделът на автократично лидерство и капитализъм става все по-привлекателен за редица страни в Азия, Африка, Близкия Изток и дори Латинска Америка.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"