БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Радио „Свободна Европа“ (Македония): Кметовете на Скопие и Атина призовава за сътрудничество с цел изграждане на доверие между гражданите на двете съседни страни

09 февруари 2018 | 19:27

Снимка: Faktor.mk

Атина. Правителствата в Скопие и Атина трябва да се съсредоточат върху това, което свързва двете държави и техните граждани. Това заяви кметът на Атина Георгиос Каминис след срещата в сряда с колегата си от Скопие Петре Шилегов, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Двамата отправиха призив за сътрудничество, изграждане на доверие сред гражданите и подобряване на климата между двете общества. Каминис заяви, че проведената среща е началото на по-тясно сътрудничество между двата града, като същевременно допълни, че правителствата в Атина и Скопие трябва да се съсредоточат върху това, което свързва двете страни и двете общества, а не това, което ги разделя.
„Ние, кметовете на двата столични града, сме съгласни с необходимостта от постигане на справедливо и устойчиво решение, като знаем ползите, които идват с него", подчерта Каминис.
На свой ред Шилегов заяви, че ако има добро сътрудничество между столичните градове, тогава ще има по-добро сътрудничество между правителствата.
„Инициативите, които свързват хората и регионите с продуктивно сътрудничество и разбиране, са приятелски инициативи. Ето защо смятам, че имаме силната воля и способност да укрепваме приятелството си в бъдеще“, обясни Шилегов.

Превод и редакция: Тереза Герова