ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Евродепутатът Ска Келер за декларацията на НФСБ: Коалиционният партньор в българското правителство е изнервен заради надигащите се срещу правителството граждани

09 февруари 2018 | 19:00

Снимка: Агенция "Фокус"

София. При демокрацията е важно да уважаваш критичните мнения. Очевидно коалиционният партньор в българското правителство е изнервен заради надигащите се срещу правителството граждани, които се борят за правата си, за законността и опазването на българската природа. Това се посочва в позиция на ПП "Зелените" във връзка с декларация на НФСБ срещу участието на немския евродепутат Келер във вечерния протест под лозунга „Да спасим Пирин“. В позицията се заявява следното:

Днес управляващият коалиционен партньор „Национален фронт за спасение на България“ (НФСБ) разпространи декларация, в която настоява за експулсиране на председателя на групата на Зелените/ЕСА в Европейския парламент г-жа Ска Келер. Позицията беше подписана от лидера на партията и вицепремиер на Република България Валери Симеонов.
Атаката дойде, след като Ска Келер се присъедини към протестиращите за опазването на Пирин и изнесе реч срещу застрояването на националния парк, който е включен в защитените територии на НАТУРА 2000.
В началото на годината българското правителство пое председателството на Съвета на Европейския съюз.
Ска Келер коментира:
„Тези думи са шокиращи и неподходящи за един вицепремиер. Отдавна съм в политиката и никога не съм чувала нищо подобно, нито в рамките на Европейския съюз, нито извън границите му.
При демокрацията е важно да уважаваш критичните мнения.
Очевидно коалиционният партньор в българското правителство е изнервен заради надигащите се срещу правителството граждани, които се борят за правата си, за законността и опазването на българската природа.“
Вчера Ска Келер се присъедини към протеста в София, а днес е на посещение в Национален парк „Пирин“ и Кресненското дефиле. Българското правителство прие изменения в плана за управление на Пирин, които ще позволят застрояване в голяма площ от националния парк. Започна и подготовката за изграждането на магистрала "Струма", която минава през Кресненския пролом. И двата природни обекта са в списъка на защитените от НАТУРА 2000 зони. Днес Ска Келер се среща с представители на местните общности, които се борят срещу двата проекта.
В отговор на декларацията на НФСБ Съпредседателят на Зелените Борислав Сандов заяви:
”Позицията по адрес на Ска Келер от коалиционния партньор в правителството на България, подписана лично и от вицепремиера Валери Симеонов, е най-големият дипломатически гаф на кабинета "Борисов" 3. Грубият език, клеветите и неадекватното искане за експулсиране по адрес на Съпредседателя на групата на Зелените и член на Председателския съвет на Европейския парламент е опозоряващо България пред нашите партньори в Европейския съюз. То е равносилно на призив за излизане на страната ни от Евросъюза във време, в което председателстваме Съвета на ЕС. Има само един логичен ход от страна на Правителството на България в този момент и ако той не бъде направен, гражданското недоволство ще нарасне до по-сериозни размери.”