БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Виктор Орбан: Сърбия има ключова роля за сигурността на Балканите

09 февруари 2018 | 18:46

Снимка: АФП

Будапеща. Сърбия има ключова роля за сигурността на Балканския полуостров. Това заяви министър-председателят на Унгария Виктор Орбан в рамките на пресконференция със сръбския премиер Ана Бърнабич в Будапеща, свикана след междуправителствено заседание, отбелязва скопското електронно издание „Стандард“.
Премиерите на двете държави дадоха висока оценка на двустранните отношения. Орбан подчерта, че има представители и на двете страни, които осъзнават своята национална идентичност и култура, основани на християнството.
Орбан бе категоричен, че Сърбия е ключова държава в Западните Балкани за Унгария, която играе много важна роля в регионалната сигурност. „Няма сигурни и спокойни Балкани без Сърбия", отбеляза унгарският премиер.
Орбан благодари на правителството на Сърбия и на президента Александър Вучич, който, съгласно думите му, е помогнал за спирането на миграционната вълна на южната граница на Унгария.
„Всичко това показва, че Европа е уязвима по отношение на сигурността ", отбеляза Орбан, като същевременно допълни, че Сърбия и Унгария трябва заедно да защитават своите граници, граждани и културна идентичност.
На свой ред Бърнабич благодари на Унгария за подкрепата, която оказва на Сърбия в усилията й за присъединяване към Европейския съюз. „Тук съм днес, за да кажа, че сме твърдо ангажирани с отношенията и приятелството с Унгария. Ще продължим да изграждаме тези отношения", увери министър-председателят на западната ни съседка.

Превод и редакция: Тереза Герова