ПолитикаВИЖ ВСИЧКИ

Румен Петков, АБВ: Месеци наред се оказваше натиск върху предишния шеф на НСО

09 февруари 2018 | 18:06

Снимка: АБВ

София. Месеци наред се оказваше натиск върху предишния ръководител на Националната служба за охрана (НСО). Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV Румен Петков - член на ръководството на АБВ. „Имаше тежка артилерийска медийна подготовка, в някаква степен унизителна и за самия него, и за службата. Така че лично аз не съм изненадан, че ген. Антонов реши да се оттегли”, заяви той.
По думите му винаги към НСО е проявяван и нездрав интерес. „Тази служба работеше много спокойно, качествено и професионално по време на двата мандата на президента Първанов. Тогава им беше дадена свободата да реализират професионализма си. И Сакскобургготски, и Станишев не са си позволявали да се бутат в службата”, коментира Петков.
Според него сигурно службата трябва да бъде преструктурирана и оптимизирана, но тя трябва да създава усещане за държавност и за сигурност. „Министър-председателят лъже юнашки. Аз оставам с впечатление, че започва да си вярва, че контрабандният дял на цигарите е 7%”, посочи Румен Петков. По думите му 2005-2008 г. са облагани с акциз 21-22 млрд. къса цигари, а миналата година са 13 милиарда. „Ние считаме ли, че пушачите в България са намалели с 50%? Да твърдим, че пушенето в България е намаляло наполовина, ми се струва несериозно”, заяви той. Според него няма нормален българин, който да повярва, че контрабандният дял е 7%. По думите му той не е под 20%.