Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

The Guardian: Здравето на Джулиан Асанж е в „опасно“ състояние

25 януари 2018 | 05:16

Снимка: АФП

Лондон. Продължителният престой на Джулиан Асанж в сградата на дипломатическата мисия на Еквадор в Лондон оказва „опасно“ въздействие върху физическото и психическото му здраве, според оценка на двама специалисти, публикувана от британския вестник The Guardian.
В статия за изданието експертите подновяват призивите да бъде гарантиран безопасен достъп на основателя на „УикиЛийкс“ до болница в британската столица.
Сондра Кросби, доктор и доцент от Бостънския университет, и Брок Чишолм, клиничен психолог, работещ в Лондон, са направили обстоен преглед на Асанж, продължил общо 20 часа в рамките на три дни през октомври миналата година.
„Резултатите от оценката са защитени от поверителността между лекар и пациент, но нашето професионално мнение е, че продължителното му задържане е физически и умствено опасно за него, и е явно нарушение на човешкото му право да здравеопазване", пишат двамата експерти, без да привеждат допълнителни подробности.
Джулиан Асанж поиска убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., за да избегне екстрадиция в Швеция, където бе издадена заповед за ареста му във връзка с обвинения със сексуален характер. След повече от пет години, прекарани в посолството, здравето му изглежда се влошава. По-рано този месец това предупредиха и дипломатите от посолството на Еквадор.

Превод и редакция: Тереза Герова