Велико ТърновоВИЖ ВСИЧКИ

Пламен Мадемов, Исторически музей - Горна Оряховица: Археологическите проучванията на крепостта „Ряховец“ ще продължат и през 2018 година

23 януари 2018 | 15:55

Снимка: Радио "Фокус"

Горна Оряховица. Археологическите проучванията на крепостта „Ряховец“ край Горна Оряховица ще продължат и през 2018 година. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново директорът на Историческия музей в града Пламен Мадемов. Той отбеляза, че от Община Горна Оряховица са уверили, че в бюджета за 2018 г. ще бъде заложено финансирането на разкопките. Директорът на Музея каза още, че се надява и тази година за проучвания на обекта да бъде отпуснато държавно финансиране от Министерство на културата.
Проучванията бяха възобновени през 2015 година, след 23-годишно прекъсване. За трета поредна година екип с ръководител Илиян Петракиев от Регионален исторически музей – Велико Търново, зам.-ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица и научен консултант проф. д-р Хитко Вачев бе ангажиран с проучванията на крепостта. През 2017 година за археологическа дейност на "Ряховец" бяха осигурени 28 390 лева. От тях 15 000 лева са отпуснати от Община Горна Оряховица и 13 390 лева от Министерството на културата. През изминалото лято, с цел изясняване хронологията на изграждане и преустройствата на съоръженията, археолозите проучиха няколко сектора. Това са улица при западната порта, участъци от северната крепостна стена и от обитаваната площ на крепостта. Също така продължи и проучването на пласт, датиращ от желязната епоха. За втора поредна година на обекта се организира и единствената в България археологическа школа за ученици.
Надежда КРЪСТЕВА