БалканиВИЖ ВСИЧКИ

Красимир Узунов: България трябва да бърза с реализацията на икономически проекти с Македония

20 януари 2018 | 15:01

Снимка:

София. България трябва да бърза с реализацията на икономически проекти с Македония. Това каза в интервю за предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ президентът на Агенция и Национална радиоверига „Фокус“ и анализатор на историята на Македония Красимир Узунов по повод ратифицирането на Договора за добросъседство с Македония. Той посочи за пример предвидения съвместен проект на двете държави за изграждане на високоскоростен път Петрич – Струмица. Красимир Узунов коментира още, че македонският премиер Зоран Заев полага големи усилия Македония да реши споровете със съседните си страни.
„По една историческа случайност, България призна Македония като независима държава на 15 януари 1992 година. 26 години по-късно на същата дата македонският парламент ратифицира Договор за приятелство с България. Тези 240 км, които отделят София от Скопиe, ги извървяхме за 26 години. Очевидно в Македония има сили, които са заинтересовани този договор да не се подписва. Какво се промени? В обръщането на премиера Зоран Заев към нормално отношение към България има някои позитивни сигнали. Само допреди 5 месеца всички публикации за страната ни бяха не много лицеприятни. В момента за България се пише, че може да се работи за алтернативен туризъм – такова нещо не е писано в Македония от 20 години. Но, според мен, съпротивата ще продължава. България трябва по някакъв начин да навлезе вътре в живота на хората в Македония“, уточни Красимир Узунов.
Той каза още, че западната ни съседка трудно ще отговори икономически на европейските стандарти. Според него, ако Македония получи обещание и евентуално членство в НАТО, това ще е положително за страната, ако, обаче, влезе в чакалнята и остане там две-три години, това обрича съществуването й.