Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Възможни контакти между Найджъл Фараж и Джулиан Асандж - преглед на темата в британския печат (Агенция "Фокус")

20 януари 2018 | 05:00

Снимка: АФП

По време на изслушване пред Конгреса на САЩ се появиха повдигащи вежди обвинения, че бившият председател на Британската партия на независимостта е предавал данни на основателя на сайта за разследване „Уикилийкс“ по време на тайни срещи, пише Daily Mirror.
Фараж е бил забелязан през март 2017 г. да напуска посолството, където Асандж е задържан от 2012 г. насам, за да избяга от обвинения, че е извършил изнасилване в Швеция. Политикът заяви, че е посетил Асандж по „журналистически причини“ , но отказа за обсъди срещата.
По време на изслушването пред Конгреса са дадени показания, че това не е единствената среща между двамата и по време на едната Фараж е предал на Асандж неустановени данни, събрани във флашка.
Твърденията са направени от Глен Симпсън, съосновател на „Фюжън ДжиПиЕс“ – компанията, която стои зад известното досие, в което президентът на САЩ Доналд Тръмп е обвиняван за връзки с Русия. Според показанията му пред Конгреса „Фараж стана лице, към което започнахме да проявяваме интерес, след референдума за излизането на Великобритания от ЕС през юни 2016 г.“
„Казано ми бе, но не съм потвърдил, че Фараж е посещавал посолството на Еквадор и е давал данни на Асандж“.
***

Бившият председател на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж е предавал данни на създателя на сайта за разследване „Уикилийкс“ Джулиън Асандж в посолството на Еквадор в Лондон, където основателят на сайта се крие вече повече от пет години, пише The Sun.
На американските конгресмени е съобщено, че Фараж е предал на Асандж „флашка“, съдържаща неустановени материали. Твърдението е на Глен Симпсън, директор на компанията, съставила спорното досие, твърдящо, че Русия притежава непристойни видеоматериали с Доналд Тръмп и проститутки. Той заяви пред комисията за разузнаване на Конгреса, че „Уикилийкс“ е бил посредник в отношенията между екипа на Тръмп и Партията на независимостта.
„Казано ми бе, но не мога да потвърдя, че Фараж е имал допълнителни посещения на посолството на Еквадор и е давал данни на Асандж“, заяви Симпсън по време на изслушването.
Самият Фараж заяви, че цялата история е „конспиративна глупост“.
***

Бившият председател на Британската партия на независимостта се е срещал тайно с основателя на сайта за разследвания „Уикилийкс“ Джулиан Асандж, според разследване на Конгреса на САЩ, пише The Independent.
Двамата са се срещали в посолството на Еквадор в Лондон, където Асандж обитаваше за повече от пет години, получавайки политическо убежище в страната. Смята се, че по време на една от срещите им бившият партиен лидер е дал флашка с данни на основателя на сайта.
Твърденията са дадени от Глен Симпсън - директор на разследващата компания, стояща зад оспорваното „Досие на Тръмп“ – документ от 32 страници, който твърди, че президентът на САЩ има връзки с Русия. Той е наел бившия служител на британската разузнавателна служба Кристофър Стийл, за да напише досието, за което средства са давани от Демократическата партия на САЩ.
По време на разследването в Конгреса той заяви, че му е казано „но не е потвърдено“, че Фараж е посещавал посолството на Еквадор и е давал данни на Асандж. „Има донякъде непризнати отношения между хората на Тръмп и хората на Фараж и „Уикилийкс“ е някъде сред това“, заяви той.
***

Бившият председател на Британската партия на независимостта Найджъл Фараж може да се е срещал в посолството на Еквадор в Лондон и да предал на създателя на сайта за разследване „Уикилийкс“ флашка с данни, според показания, дадени в рамките на разследването в конгреса на САЩ относно връзките на предизборната кампания на президента Доналд Тръмп с Кремъл, пише The Guardian.
Глен Симпсън, частен разследващ, чиято компания е създала досие относно връзките между кампанията на Тръмп и руски агенти, съобщи, че е получил данни от неназован източник, че Фараж е дал данни на Асандж, но няма доказателства за това.
„Казано ми е, но не съм го потвърдил, че Фараж е имал срещи в еквадорското посолство и е давал данни на Асандж“, заяви Симпсън. На въпрос какви данни са предоставени на основателя на „Уикилийкс“ той отговори с „флашка“. Същевременно той заяви пред комисията за разузнаване на Конгреса, че е възможно да се потвърди колко често Фараж е бил в дипломатическата мисия.
„Въпросът е какви данни? Игра на тронове или имейли? През 2016 или 2017 г. Отговорите на Симпсън са отклоняване на вниманието“, коментира „Уикилийкс“ от профила си в социалната мрежа „Туитър“.
Асандж отрича да работи като агент на Русия, а Фараж се присмива на предположенията, че Кремъл е повлиял на изборите в САЩ за президент или на британския референдум за Брекзит през 2016 г.
Отношенията на Фараж с Асандж представляват интерес, защото американското разузнаване смята „Уикилийкс“ за агент на руското правителство.
***