Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

Xinhua: Китай призова за запазване на споразумението за ядрената програма на Иран

14 януари 2018 | 05:44

Снимка: АФП

Пекин. Китай се обърна с призив към всички страни да допринесат за запазването на трудно постигнатото споразумение за ядрената програма на Иран, предава информационната агенция Xinhua.
По повод последните действия от страна на САЩ спрямо Иран, говорителят на Министерството на външните работи в Пекин направи изявление, в което подчерта, че международната общност широко подкрепя Съвместния всеобхватен план за действие и напълно признава, че Техеран прилага споразумението.
През юли 2015 г. след десетилетие на напрегнати преговори Иран и шест световни сили, а именно Китай, Русия, Великобритания, Франция, САЩ и Германия, постигнаха окончателно споразумение за спорната ядрена програма на Техеран, с което Западът обеща да облекчи санкциите срещу близкоизточната ислямска република в замяна на прекратяването на усилията на Иран да разработи ядрено оръжие.
Китай винаги е подкрепял твърдо сделката, подчерта говорителят на външнополитическото ведомство в Пекин, като добави, че тя е не само важно постижение, а и пример за разрешаване на международните въпроси чрез политически и дипломатически средства.

Превод и редакция: Тереза Герова