Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Преглед на някои от основните теми в британския печат (Агенция „Фокус“)

14 януари 2018 | 05:05

Снимка: АФП

Берлин. В петък канцлерът на ФРГ и лидер на Съюза (ХДС/ХСС) Ангела Меркел постигна предварително споразумение за съставяне на правителство с Германската социалдемократическа партия (ГСДП), но сега е принудена да очаква с напрежение „присъдата“ за политическото си бъдеще, което остава в ръцете на коалиционния партньор, коментира британското издание The Times.
Германският канцлер се ангажира със серия обещания, включително за обществените разходи и за по-голяма интеграция в Европейския съюз, за да убеди председателя на ГСДП Мартин Шулц да влезе в нова голяма коалиция в Берлин. Шулц обаче е изправен пред сериозното предизвикателство да „продаде“ на собствената си партия предварителното коалиционно споразумение от 28 страници.
На 21 януари около 600 делегати ще гласуват на извънреден конгрес документа. Сделката между ГСДП и Съюза (ХДС/ХСС) обаче бе посрещната с открита враждебности от Младежкия съюз на социалдемократите. В провинция Саксония-Анхалт съпартийците на Шулц отхвърлиха влизането на ГСДП в коалиция с водения от Меркел политически блок.
***

Лондон. Набирането на кадри за британската армия ще бъде забавено с два месеца заради срив на нова компютърна система, за която Министерството на отбраната в Лондон е платило 1,3 млрд. паунда, пише вестник The Sunday Telegraph.
Този уикенд ведомството стартира нова кампания за набиране на персонал, чиято стойност се оценява на три милиона паунда. Министерството финансира разпространяването на поредица от късометражни филми, чрез които да бъде достигнато до възможно най-широка база от потенциални кандидати. По данни на изданието обаче, голяма част от желаещите не са успели да завършат в срок онлайн регистрацията си заради проблем в системата.
„Интересът към кандидатстване във Въоръжените сили все още е силен, но проблемите с компютърната система означават, че някои кандидати не са успели да завършат онлайн регистрацията. Това доведе до намаляване на броя на приетите кандидатури", обясни източник от военното ведомс
тво в Лондон.
***

Лондон/Брюксел. Европейският съюз ще използва Британските задморски територии, известни като данъчни убежища, като средство, чрез което да бъдат получени отстъпки от Обединеното кралство при преговорите за търговско споразумение между Брюксел и Лондон, пише британският вестник The Independent .
Очаква се в близко време Европейската комисия да преразгледа решението си за това дали британските територии, които са извън „черния списък“ на Брюксел за данъчни убежища, не трябва все пак да бъдат добавени в него.
Официалната позиция на ЕС е, че планираната стъпка няма нищо общо с преговорите за излизане на Великобритания от структурите на Общността, но източници от Брюксел разкриха пред изданието, че британските данъчни убежища ще бъдат „вкарани в играта“.
През декември еврокомисарите изготвиха „черен списък“ на „несътрудничещите данъчни юрисдикции“, за да се справят с укриването на данъците и да преодолеят „заплахите“, произтичащи от „трети страни, които отказват да играят честно“.
Но изброените 17 „юрисдикции“ не включват нито една Британска задморска територия, въпреки че някои от тях по-рано фигурираха в списъците на ЕС, а други дори се оказаха замесени в скандала с „райските документи“.
***

Лондон. Бившият председател на партията ЮКИП Найджъл Фараж заяви, че резултатите от гласуването в подкрепа на излизането на Великобритания от структурите на Общността може да бъдат отменени, тъй като противниците на Брекзит са „поели контрола“ върху аргументите за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел, пише вестник The Guardian.
Фараж сподели притесненията си, че привържениците на „развода“ с Европейския съюз са спрели да се защитават, позволявайки по този начин на опонентите си да повлияят на политическия и на публичния дебат без следа от затруднение.
„Привържениците на оставането (в ЕС) правят всичко това. Те имат мнозинство в парламента и ако не се организираме, можем да загубим историческата победа, каквато е Брекзит", категоричен бе бившият лидер на ЮКИП.
По-рано тази седмица Фараж разгневи мнозина, като заяви, че може би е настъпил моментът за провеждането на втори референдум за британското членство в Общността, за да бъде сложен край на „охканията“ на онези политици, които все още са приели резултатите от предишния вот.
Съгласно думите на Фараж, водещи политически фигури, които оспорват Брекзит „никога, никога" няма да престанат да се борят срещу излизането на страната от структурите на Европейския съюз, затова най-добрият начин да се въведе ред по въпроса е насрочването на втори референдум.
Бившият лидер на ЮКИП е сочен за един от архитектите на Брекзит и най-отявлен противник на политиците, които призовават решението за него да бъде отменено.
***