ТрафикВИЖ ВСИЧКИ

Студеното време и снеговалежът усложниха пътната обстановка в страната (ОБЗОР)

13 януари 2018 | 21:47

Снимка: Агенция "Фокус"

София. Студеното време и снеговалежът в някои части на страната усложниха пътната обстановка, но трафикът се осъществяваше с нормална интензивност. На много места пътищата са мокри и хлъзгави, което създаваше предпоставки за инциденти. Валежите от сняг затрудняваха водачите на автомобили в областите Пловдив, Габрово и Благоевград и Велико Търново. Снеговалежът обхвана прохода Троян – Кърнаре, Студенец и Паничково, района на прохода Шипка, както и района на Разлог, Предел, Папаз чаир и село Черна Места. Пътните настилки в този район са мокри и хлъзгави. През деня няма регистрирани тежки пътни инциденти. В област Благоевград няма въведени ограничения за движението на леки и товарни автомобили. Повишена опасност от падащи камъни има в района на Кресненското дефиле и по второкласен път – 19 Симитли – Гоце Делчев. Всички пътни участъци са почистени.
Отворен за движение на всички превозни средства е Проходът на Републиката. Не се допуска преминаване на товарни автомобили над 10 тона през прохода Твърдица – Елена.
Бяха направени обработки със смеси срещу заледяване пътищата в София. Обработени бяха и общинските пътища в район Панчарево, пътят Панчарево – Бистрица. Опесъчаване бе направено в планината Витоша на „Драгалевци – Алеко” и „Бояна – Златни мостове”. Градският транспорт се движеше по обичайните си маршрути. През днешния ден най-интензивно бе движението в района на Ябланица, по автомагистрала „Черно море“ и по главен път Е-79. От всички гранични пунктове през днешния ден най-натоварен бе трафикът за товарни автомобили на изход на ГКПП "Капитан Андреево". Нормално бе преминаването през всички контролно-пропускателни пунктове по границите с Румъния, Сърбия, Македония и Гърция.
Денят не премина без пътни инциденти. 69-годишна жена загина, след като бе блъсната от автомобил на изхода на село Труд. Сигналът за блъсната пешеходка е подаден на телефон 112 към 18.00 часа. По първоначални данни, 69-годишната жена пресякла неправилно пътното платно и е била ударена от автомобил „Ситроен“ със смолянска регистрация. Екип на Спешна помощ е констатирал смъртта на пешеходката. Водачът на колата е 47-годишен.
Малко по-рано, в 17.40 часа, е подаден сигнал за челен сблъсък между бус и лек автомобил на пътя София-Варна, малко след изхода от Търговище в посока Омуртаг, в местността „Момина чешма“. По предварителна информация в болница за преглед са транспортирани пътувалите в двата автомобила. По първоначални данни те са контактни и без опасност за живота, като двама от ранените остават под наблюдение в болницата.
Трима души пострадаха в катастрофа между два леки автомобила на 10 км от Самоков, в посока София. Инцидентът е регистриран около 16.00 часа. В двата автомобила са пътували общо 9 човека. Тримата пострадали са около 30-годишни. Те са с различни наранявания, без животозастрашаващи травми. Транспортирани са в лечебно заведение.
В Пловдив лек и таксиметров автомобил се сблъскаха на бул. „Шести септември“ в близост до железопътния прелез. Вероятната причина за катастрофата е отнето предимство. Вследствие на инцидента няма пострадали, нанесени са само материални щети върху превозното средство. При друг инцидент лек автомобил се е блъснал в мантинелата. При произшествието няма пострадали, а причината за него е несъобразена скорост, която в комбинация с мократа настилка е довела до възникването на произшествие. В София лек автомобил се обърна в канавката при пътен възел „Банкя“. Няма пострадали. Отново в столицата тази вечер катастрофираха два автомобила. Инцидентът стана на кръстовището на бул. „Александър Малинов“ и ул. „Св. Киприян“ в ж.к. „Младост“ 2 и затрудни движението в района.