Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The Hill: Предупреждение за опасност от балистични ракети бе подадено в Хаваи, властите заявиха, че е фалшиво

13 януари 2018 | 20:51

Снимка: АФП

Хонолулу. Официални лица от администрацията на американския щат Хаваи, определиха като фалшив по-рано подадения сигнал за опасност от нападение с балистична ракета в региона, пише The Hill.
Малко след осем часа сутринта в събота (местно време), жителите на щата са получили предупреждение на своите мобилни телефони, според което за територията на американската част от островите е издадено предупреждение за летяща в тази посока балистична ракета. Впоследствие американският сенатор Тълси Гибърд, издигнат от щата, е съобщил от профила си в социалната мрежа „Туитър“, че се е свързал с местните власти, които са опровергали информацията. Според данни на очевидци, съобщението е било придружено от сигнализиращите опасност сирени, които обаче са били изключени малко след това.
Хавайската агенция за справяне с бедствията също е потвърдила, че предупреждението е фалшиво. Инцидентът се случва на фона на обтегнатите между САЩ и Северна Корея отношения, предизвикани от развиването на ядрената и балистична програма на Пхенян.
Изясняват се обстоятелствата около случая.
Превод и редакция: Цанко Цолов