СофияВИЖ ВСИЧКИ

Кабинковият лифт „Симеоново-Алеко“ на Витоша спря работа заради обледеняване на въжето (ОБЗОР)

13 януари 2018 | 20:36

Снимка: Pixabay.com

София. Рязката промяна в температурата доведе до обледеняване на въжето на кабинковия лифт „Симеоново-Алеко“ на Витоша. Работата му бе затруднена, а екипи на „Витоша ски“ АД цял ден работиха по отстраняването на проблема. „Въпреки, че е пуснато да се върти, толкова лед се е образувала по него, че въжето се приплъзва и не може да задвижи механизма“, обясни изпълнителният директор на дружеството Костадин Костадинов. Той подчерта, че е направил проверка, която показва липса на субективни причини за проблема, който се е появил единствено вследствие на климатични аномалии. „Понякога срещу природата не може да се действа“, обясни Костадинов и подчерта, че до края на днешния ден съоръжението няма да работи.
По думите му хората, които първоначално са се качили в кабинките на лифта, са били изтеглени в станциите и не е имало такива, които да са останали блокирани.
Във връзка с проблема от Столична община пуснаха допълнителен автобус по линия 66, който да превозва желаещите да стигнат до хижа „Алеко“. От „Витоша ски“ АД посочиха, че лифтът трябва да възстанови нормалния си ритъм на работа на 14 януари, неделя, в 08.30 часа сутринта.
Лифтът „Симеоново-Алеко“ е най-дългата въжена линия в България – 6270 метра. Линията тръгва от квартал Симеоново в София, най-горната лифтова станция се намира в непосредствена близост до хижа „Алеко“ на Витоша, е през трасето има две междинни. Лифтът преодолява разлика във височината 1085 метра, пътува се за около 30 мин., а капацитет му е 1500 души на час. Построен е за световните студентски зимни игри "Универсиада '83" и е официално открит на 4 април 1983 г.