Международни новиниВИЖ ВСИЧКИ

The New York Times: Желанието на Доналд Тръмп да пренапише иранската сделка е тест за отслабения дипломатически корпус на САЩ

13 януари 2018 | 19:57

Снимка: АФП

Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп поиска от европейските си партньори, участващи в иранската сделка, да преработят споразумението в срок от 120 дни, заплашвайки в противен случай с изтеглянето на САЩ от договорката. По такъв начин Тръмп постави пред себе си огромно предизвикателство, коментира на първата си страница The New York Times. Държавният глава направи множество пенсионирани бивши военни свои съветници, и позволи на Държавния департамент да отслабне, което поставя допълнителна тежест върху и без това голямото предизвикателство. А не става дума само за проблема около иранската ядрена сделка, пише още вестникът. Има още един фронт – кризата на корейския полуостров, която изведнъж премина към масата на преговори. Според настоящи и бивши официални лица, администрацията на Тръмп е принудена да прави промени в стратегията си, която до сега се водеше предимно от военни, взимащи присъщи за тях решения. Авторитетното американско издание изразява своето мнение, че около действащия американски президент има твърде много военни и твърде малко дипломати, които да се справят чрез преговори със стоящите пред САЩ проблеми. Гледната точка, изразена в статията, е подкрепена от мнението на някои анонимни бивши и настоящи служители в правителството, цитирани от вестника.
В петък Тръмп се съгласи неохотно да отложи отново въвеждането на санкции срещу Иран, свързани с ядрената програма на близкоизточната държава. Той обаче даде на европейските си партньори по сделката само четири месеца да измислят последващо споразумение, следващо принципите на иранската ядрена сделка, но със значително по-твърди постановления, припомня изданието.
Американският президент също така въведе санкции срещу някои официални лица от иранското правителство, включително и отговарящия за правните въпроси в страната, който е държан отговорен от Вашингтон за скорошните антиправителствени протести в множество ирански градове. Според изявление на Тръмп, протестите в Иран са свързани и с ядрената сделка. Споразумението и съпътстващата го отмяна на международните санкции срещу Техеран са позволили на местните власти да организират фонд за финансиране на тероризма и подтисничеството в страната, както и за „пълнене на джобовете“ на местните управляващи. Но по мнението на европейските страни, участващи в сделката(Франция, Великобритания и Германия), точно затова действието на споразумението не трябва да бъде премахвано, тъй като то разкрива престъпните аспекти на техеранското правителство, което в противен случай би хвърлило вината за проблемите в страната другаде, коментира вестникът.
В момента, пише авторитетното издание, Тръмп се изправя срещу отслабено иранско правителство – нещо, което никой не е очаквал. В същото време експертите, съветващи американския президент относно политиката му, засягаща Иран, са предимно военни, което поставя под въпрос резултата, ако САЩ последват тенденцията и също започнат да отдават по-голяма значение на дипломацията, вместо на заплахите.
Превод и редакция: Цанко Цолов