БалканиВИЖ ВСИЧКИ

„Локално“ (Македония) : Според словенския министър-председател, ако Хърватия не е съгласна с арбитража по границата „ние сме готови за съдебно дело“

13 януари 2018 | 11:00

Снимка: АФП

Любляна. Министър-председателят на Словения Миро Церар заяви, че най-добре ще е Хърватия да се съгласи на изпълнението на арбитражното решение за границата в Пиранския залив и обяви, че в противен случай страната му ще бъде принудена да подаде жалба, предава „Локално“.
„Най-добре би било Хърватия да се съгласи на изпълнението на решението“, заяви Церар след закрито заседание на парламентарната комисия по външните работи.
По отношение на евентуалното посредничество на Европейската комисия в арбитражния спор, Церар заяви, че очаква председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер или нейният първи вицепредседател Франс Тимерманс да предложат "някои конкретни възможности, които биха довели до изпълнение" на арбитража.
Той допълни, че очаква да бъде информиран през следващите дни, за тези възможности.
Словенският министър-председател изрази задоволство от съобщението на хърватския си колега Андрей Пленкович, че ще замине за Брюксел и ще се срещне с Юнкер.

Превод и редакция: Виктор Турмаков