Европейски съюзВИЖ ВСИЧКИ

Bloomberg: Министрите на външните работи на Испания и Нидерландия се разбраха да се борят за мека сделка за Брекзит

13 януари 2018 | 06:07

Снимка: АФП

Мадрид/Амстердам. Министрите на финансите на Испания и Нидерландия Луис де Гиндос и Вопке Хьокстра са се съгласили да преследват сделка за Брекзит, която би оставила Великобритания, колкото е възможно по-близо до Европейския съюз, според източник на агенция Bloomberg, запознат със ситуацията.
Двамата министри са се срещнали по-рано тази седмица и са обсъдили общите си интереси по отношение на Брекзит, според източника, който е пожелал да остане анонимен. И двете страни имат близки търговски и финансови взаимоотношения с Обединеното кралство и са притеснени от предстоящото вдигане на митата. Освен това, те са изразили нежеланието си европейския бюджет да се лиши от вноските на Лондон, заяви източникът на Блумбърг.
В коментар по въпроса, говорител на испанското Министерство на икономиката подчерта, че двамата министри подкрепят усилията на главния преговарящ за Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние и че не работят съвместно за мека сделка с Обединеното кралство.
По-рано, служител на икономическото ведомство в Мадрид заяви, че двамата финансови министри са подчертали важността на връзките с Великобритания за двете страни и са се съгласили да преследват общите си интереси в близко сътрудничество. Говорител на Хоекстра е отказал да коментира въпроса.
Оставащите 27 страни-членки на Европейския съюз бяха в обединен фронт по време на първата фаза от преговорите с Лондон, въпреки че в солидарността им се появиха пукнатини, когато националните интереси започнаха да се разминават за бъдещите разговори по търговията. Президентът на Франция Еманюел Макрон предупреди всички страни да останат дисциплинирани и да се държат заедно, за да защитят общите интереси. ЕС отново възложи воденето на преговорите на Барние.


Превод и редакция: Иван Христов